Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Maia Sandu, despre situația energetică: "Nu cred că vom ajunge într-o situație dramatică în această iarnă"

14 noi. 2023,, 14:00   Societate
3199 1

Țara noastră nu va ajunge într-o situație dramatică în această iarnă, a declarat președinta Maia Sandu în emisiunea „La 360 de grade”.

Șefa statului a explicat și ce s-ar întîmpla inclusiv cu livrările de energie electrică, dacă Gazprom ar opri livrările de gaz pentru stînga Nistrului, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Putem să cumpărăm gaze naturale și pentru regiunea transnistreană, însă contra plată. Asta este soluția firească. În ceea ce privește furnizarea de curent electric, Romînia poate fi o opțiune, chiar dacă nu dispunem de suficiente capacități. Situația Ucrainei este mai puțin clară. În eventualitatea în care Federația Rusă va începe bombardamente, așa cum s-a întîmplat în iarna trecută, este evident că Ucraina nu va putea să ne furnizeze energie electrică. Vom vedea ce se va întîmpla, dar eu nu cred că noi vom ajunge într-o situație dramatică în această iarnă”, a declarat Maia Sandu.

Precizăm că în luna octombrie Energocom a anunțat că va procura pînă la sfîrșitul anului 2024 cea mai mare parte din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, din stînga Nistrului. Prețul va rămîne neschimbat, de 66 de dolari pentru un megawatt oră. Potrivit Energocom, acest contract va asigura consumatorii din dreapta Nistrului cu energie electrică la tarife accesibile, comparabile cu alte țări din regiune. De la sfîrșitul anului trecut întreaga cantitate de gaze naturale de la Gazprom este livrată în regiunea transnistreană, în schimb, Centrala asigură cu energie electrică malul drept al Nistrului.

Amintim că, Energocom a semnat contractul de livrare a curentului electric din partea stîngă a Nistrului, în contextul crizei energetice din toamna anului 2022.


Atunci, din cauza reducerii volumului de gaze naturale livrate de concernul rus și a distrugerii sistemului energetic ucrainean în urma bombardamentelor, țara noastră a fost nevoită să importe curent electric din Romînia, la un preț mai mare.

25
1
0
1
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?