X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lipsă de personal la Procuratura Anticorupție. Cu ce probleme se confruntă instituția

16 ian. 11:36   Societate
3558 0

Procurorii anticorupție s-ar putea confrunta cu problema salarizării, potrivit șefului adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.

Acesta a mai precizat, în cadrul unii emisiuni la un post de televiziune privat, că Procuratura Anticorupție duce lipsă de personal care să asigure funcționalitatea instituției, inclusiv de contabili.

„Ni s-a promis că pînă la mijlocul lunii decembrie vom avea de toate. Sîntem în luna ianuarie și noi nu avem măcar sediu. Cît nu ar fi de straniu, este pusă sub semnul întrebării și plata salariilor angajaților Procuraturii. (...). Probabil această chestiune o să putem să o depășim, dar vom fi blocați pe partea de achiziții, traduceri, transport, ceea ce o să ne pună într-o situație destul de gravă. (...). Procuratura Anticorupție de la 1 ianuarie are un buget, dar nu are persoane responsabile de activități specifice ce fac o instituție să fie funcțională”, a declarat șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, transmite Noi.md cu referire la pulsmedia.md.

Potrivit șefului din cadrul PA, de vină ar fi Procuratura Generală (PG) și Guvernul menționînd că anume acolo s-ar crea blocaje care fac ca funcționalitatea să întîrzie în cadrul Procuraturii Anticorupție.

„Responsabilitatea funcționării Procuraturii Anticorupție, era pusă pe seama PG și Guvernului. PG și PA au făcut tot ce a fost necesar pentru ca lucrurile să funcționeze de la 1 ianuarie 2024. Sincer, singur nu pot să înțeleg unde acest proces s-a oprit și de ce nu au fost evaluate riscurile. PA nu are sediu. Noi am identificat sediul, dar este un proces destul de complicat pe care nu poate să îl decidă PA, urmează să fie decis inclusiv și de Guvern și de PG și de către CSM și CSP”.


De la începutul anului, Procuratura Anticorupție funcționează ca o structură separată și nu are un buget clar stabilit. În același timp, banii alocați pentru bugetul PA se află pe conturile Procuraturii Generale, iar responsabilii nu știu dacă sunt în drept să îi gestioneze.

Potrivit procurorului general, Ion Munteanu, bugetul Procuraturii Generale în 2024 este de peste 440 de milioane de lei, acesta fiind segregat cu banii alocați Procuraturii Anticorupție. Conform lui, nu este clar cum va gestiona PA banii, cît nu are angajați.

0
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?