X 
Preşedintele stiri: 4158

Lipsa cadrelor medicale, o provocare majoră pentru sistemul de sănătate din R. Moldova

13 sep. 10:15   Societate
9 ore in urma 1578 0

Deși inovațiile tehnologice și serviciile medicale continuă să evolueze într-un ritm alert, spitalele din întreaga țară se confruntă cu o provocare majoră: lipsa cadrelor medicale.

Noua tehnologie și echipamentele oferă oportunități pentru îmbunătățirea diagnosticării și tratamentului pacienților, dar acestea nu pot înlocui necesitatea unui personal medical calificat. Cu toate că progresele în domeniul medical sunt impresionante, problema deficitului de medici și asistente rămâne una acută, punând presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate, spun administratorii de spitale, notează noi.md cu referire la moldova1.

Comparativ cu 20 de ani în urmă, în spitalele raionale s-au schimbat mai multe lucruri, începând de la tehnica medicală până la calitatea serviciilor. Cu toate acestea, reprezentanții instituțiilor spun că spitalele se confruntă cu insuficiență de cadre medicale.

„Instituția prestează pe lângă servicii la program general și servicii de înaltă performanță, inclusiv protezarea aparatului locomotor și servicii de intervenție chirurgicală pentru cataractă, respectiv accesibilitatea serviciilor a crescut mult, pacienții sunt satisfăcuți. Evident, este nevoie de a îmbunătăți și a crește numărul doctorilor, care la ora actuală au un burnout destul de pronunțat și respectiv tinerii doctori sunt bineveniți în instituția noastră”, a menționat Ludmila Capcelea, directoarea Spitalului raional Florești.

„Evident că sunt probleme, iar noi ne-am pus anumite obiective pentru a le realiza, pentru sudul țării este importantă fortificarea serviciului consultativ diagnostic, unde pacienții vor avea posibilitatea de accesare a serviciului diagnostic de rezonanță magnetică, tomografia computerizată, să fie cât mai mic rândul, pentru a stabili în termen oportun diagnosticul, pentru a iniția tratament, ne-am dori fortificarea serviciului de oncologie, pacienții să aibă acces la servicii de tratament radiologic”, a spus Vasile Rotaru, directorul Spitalului Raional Cahul.


Mulți cetățeni spun că medicina de la noi s-a dezvoltat, iar pacienții beneficiază de servicii de calitate.

„Văd foarte bine, am mers mult înainte, am avut probleme și am văzut că e mult mai bine ca înainte. Era mai greu, nu erau aparate, am avut acum ceva intervenții și tare simplu și bine și acum sunt o mulțime de medicamente compensate”;

„Eu sunt foarte mulțumită de operația pe care am avut-o la șold la urgență”;

„S-a dezvoltat, au apărut aparate care pot să constate un diagnostic al bolnavilor, medicii au avut posibilitatea să colaboreze cu echipe care au venit din străinătate”.

Sunt și voci, potrivit cărora, sistemul medical moldovenesc are nevoie de schimbări, în special când este vorba despre accesul la medicina primară.

„Medicina primară e la un nivel foarte scăzut, rânduri mari, medici nu ajung, deficit de cadre medicale”;

„Accesul la tot cu ce este bogată medicina nu este pentru toți. În baza asigurării e bine, dar policlinicile sunt sărace. Acum vin de la policlinică: acest aparat nu funcționează, acest aparat nu funcționează”;

„Dacă sincer, slab dezvoltată, deoarece, comparativ cu alte țări, e în curs de dezvoltare. Este mai mult problema cu specialiștii, sunt puțini medici”, au spus oamenii.

Și ministra Sănătății recunoaște că mai este de muncit, pentru a asigura un acces facilitat pentru pacienți la servicii medicale. Tocmai de aceasta, autoritățile de resort vor propune unele schimbări în sistemul medical.

„Serviciile rămân aceleași, doar că noi ne dorim ca circulația pacientului în sistem să fie mai liberă, fără birocrații, fără bariere, fiindcă până la urmă serviciile vor rămâne aceleași, profilactice, de medicină primară, de urgență, atunci când vine ambulanța, noi doar dorim să construim o schemă mult mai clară a acestor servicii, ele erau aprobate toate printr-o hotărâre de guvern emis încă în 2007”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

În Republica Moldova, aproximativ 2,4 milioane de persoane beneficiază de asigurare medicală. Cele mai multe persoane, peste 1,4 milioane, sunt asigurate de către Guvern.

0
0
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав