Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Limba moldovenească în Ucraina: Lipsa reacției MAEIE este inadmisibilă

20 iun. 2021,, 14:48   Societate
6334 8

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a cerut din nou Ucrainei să garanteze drepturile persoanelor aparţinînd minorităţii române din Ucraina, în primul rînd la educație în limba maternă – un drep limitat de noua lege ucraineană a educație și care afectează toate minoritățile recunoscute.

În cadrul unei întrevederii de sîmbătă, la Antalya, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba – în marginea Forumului de Diplomaţie- Aurescu a cerut repetat Kievului să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

În urma acestor evenimente cu o declarație a venit și Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” care cere respectarea drepturilor cetățenești, inclusiv la autodeterminare etnică și lingvistică de către Guvernul României și Ucrainei, avînd în vedere comunicatul de presă al MAE al României, prin care acesta solicită Kievului oficial recunoașterea inexistenței limbii moldovenești.

”Limba moldovenească este limba maternă a moldovenilor atît din Moldova cît și din Ucraina. La fel, aceasta este limba de stat a Republicii Moldova, consfințită prin articolul 13 al Constituției Republicii Moldova. Intervențiile diplomatice ale statului român denotă o atitudine ostilă a României față de poporul moldoveneasc precum și față de guvernul de la Kiev, încercînd să-l impună să renunțe la funcțiile sale de bază, și anume serviciul în folosul cetățenilor săi în schimbul unor beneficii minore. Considerăm abordarea guvernului de la București și acceptul Kievului de a discuta acest subiect drept o slăbiciune diplomatică a MAE al Ucrainei”, se arată într-un comunicat emis presei.

De asemenea, Mișcarea de Tineret consideră lipsa unor reacții din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova drept inadmisibilă.


”Amintim că MAEIE a semnat Acordul cu Ucraina privind protecția reciprocă minorităților naționale, în care guvernele se obligă să protejeze drepturile ucrainenilor din Moldova și moldovenilor din Ucraina, inclusiv dreptul moldovenilor de a studia în limba moldovenească în școli, limba moldovenească fiind maternă pentru aproximativ un sfert de milion de cetățeni ai Ucrainei. De asemenea, chemăm guvernul de la București și cel de la Kiev să se concentreze pe soluționarea problemelor reale, în primul rînd, privind bunăstarea cetățenilor săi. Identitatea etnică și lingvistică este o chestiune de convingere personală și intimă, iar intervenția guvernelor în astfel de subiecte denotă tendințe naționaliste și revanșiste, inadmisibile societăților democratice contemporane, precum și spiritului valorilor europene, apartenența la care, reieșind din aceste acțiuni, Ucraina și România o declară doar superficial. Moldovenii au fost și vor fi, iar limba lor maternă și oficială a fost și va fi limba moldovenească”, se menționează în comunicatul mișcării de tineret.

Mai mult informații despre limba moldovenească pot fi găsite aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?