Proiectul de modificare a Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice a fost votat în cea de-a doua lectură de 56 de deputați.
Pînă în prezent, cadrul normativ a fost reglementat de o lege adoptată cu circa 20 de ani în urmă și conține norme contradictorii și învechite, care nu mai corespund realităților din domeniul artelor spectacolului. Modificările propuse urmăresc excluderea lacunelor rezultate din ineficiența managementului instituțiilor teatrale, reflectate în numărul scăzut de montări noi, calitatea precară a performanței artistice și numărul redus de spectatori.
Legea a fost completată cu noțiuni noi, precum: activitate teatral-concertistică, organizație concertistică, proiect managerial, contract de management al instituției. Au fost ajustate și noțiunile de teatru, circ și organizație concertistică.
Proiectul stabilește crearea unui cadru legal pentru activitatea economico-financiară a teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice, precum și a unui sistem de protecție socială a personalului din domeniu. Potrivit proiectului, organizațiile de cultură care desfășoară activitate teatral-concertistică vor fi constituite de autoritățile administrației publice centrale sau locale de nivelul întîi, al doilea și de nivel special.
De asemenea, au fost introduse modificări în ceea ce privește activitatea și numirea în funcție a managerilor instituțiilor de cultură de drept public. Astfel, directorul va fi desemnat de către fondator prin concurs public, pe un termen de 5 ani. La etapa desfășurării concursului, candidații urmează să prezinte proiectul managerial pe care și-l asumă, în scopul asigurării unui management eficient în corespundere cu obiectivele strategice ale organizației de cultură. Performanța directorilor va fi evaluată anual, în baza proiectului managerial prezentat în cadrul concursului.
Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Culturii, prevede și reglementarea condițiilor de angajare a directorului artistic, economic și adjunct, prin coordonarea cu fondatorul instituției. Măsurile operate vin să responsabilizeze, în mare parte, activitatea managerilor organizațiilor de cultură, să crească nivelul artistic al produsului cultural și să contribuie la eficacitatea administrării activității culturale la nivel național.
Adăuga comentariu