X 
Transnistria stiri: 1323
Eurovision stiri: 494

Legislația națională în domeniul controlului organismelor modificate genetic va fi armonizată cu cea a UE

5 oct. 2023,, 17:15   Societate
3353 0

Deputații au adoptat, astăzi, în prima lectură, proiectul de lege privind produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic. Documentul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei alimentare, prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

PROIECTUL stabilește cadrul normativ și instituțional privind asigurarea unui nivel înalt de protecție a vieții și sănătății umane, a sănătății și bunăstării animalelor, a mediului și a intereselor consumatorului în raport cu produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic, asigurînd funcționarea eficientă a pieței interne. În acest sens, sînt reglementate procedurile de înregistrare, supraveghere, etichetare a produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic, iar prevederile proiectului se aplică la toate etapele introducerii pe piață a organismelor modificate genetic.

În proiectul de lege sînt stabilite și atribuțiile organelor centrale de specialitate și ale autorităților pentru activitățile cu produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic. Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă de eliberarea autorizației pentru activitățile produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic, iar Comisia Națională pentru Securitate Biologică va fi responsabilă de stabilirea riscurilor de la introducerea produselor alimentare și hranei pentru animale modificate genetic.

În prezent, regimul de obținere, testare, utilizare, comercializare și etichetare a organismelor modificate genetic precum și a produselor rezultate din acestea este reglementat prin Legea privind securitatea biologică. Această lege urmează a fi abrogată o dată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic. În acest context, autorii inițiativei legislative menționează că este imperios necesară adoptarea Legii privind produsele alimentare și hrana pentru animale modificate genetic pentru a evita crearea unui vid legislativ.

Proiectul urmează a fi aprobat de Parlament și în lectura a doua.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?