X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

"La medici avem a patra majorare, dar la noi - niciuna". Profesorii cer salarii mai mari

5 oct. 2023,, 12:02   Societate
2923 0

Din cauza salariilor mici și tărăgănarea promisiunilor de majorare a lefurilor profesorilor, se atestă tot mai multe plecări din sistemul educațional, susține Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicatelor Educației și Științei.

Donos a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că se atestă un val de revolte în rîndul pedagogilor, care se așteaptă ca guvernarea să dea curs cît mai curînd solicitării de majorare a salariilor. Nici propunerea ministrului Dan Perciun de acorda dascălilor o plată anuală fixă de circa 3000 - 5000 de lei nu a satisfăcut solicitările profesorilor.

"Noi, la sindicate, avem deja de vreo 5 ani bătăi de cap din cauza Legii 270, adoptată în grabă, cu multe carențe și din cauză căreia avem probleme serioase în ramură pe segmentul de motivare. Avem o plecare tot mai accelerată din sistem. În prezent, avem în învățămînt mai mult de 30% pensionari și cam 40% pre-pensionari. Raportul este de 70% cu vîrsta de 50 de ani și mai mult la 30% … Asta denotă o problemă destul de serioasă.

Domnul ministru a venit cu elanul lui tineresc și noi îl susținem în acest elan, doar că în loc să vină cu niște sporuri procentuale la salarii și pentru pedagogi, așa cum s-a făcut cu altă lume, dumnealui ne propune o plată anuală fixă de 3 și 5 mii de lei. Lumea e pusă pe revoltă. Eu nu sînt adeptul ieșirilor în stradă, noi sîntem de partea dialogului constructiv", a declarat Ghenadie Donos.

Președintele Federației Sindicatelor Educației și Științei a mai precizat că profesorii vor să aibă certitudinea că negocierile vor avea un rezultat. Acesta nu exclude că pedagogii ar putea recurge la proteste.


"Urmează ca în timp util, noi cu ministerul să stabilim o foaie de parcurs pentru majorările de salarii care se cer făcute, ca să găsească guvernul un procent de 10-15-20 la sută, cel puțin așa ca la medici, numai că la medici avem a patra majorare procentuală, dar la noi – niciuna. 3-5 mii de lei nu e soluție. Să vedem ce va urma.

Eu înțeleg că lucrul acesta nu se va întîmpla mai devreme de noiembrie – la aprobarea bugetului pentru 2024, dar lumea vrea să aibă certitudinea că negocierile vor avea un rezultat. În caz că înțelegerile nu vor corespunde așteptărilor – pentru a accelera luarea deciziei, posibil să avem și acțiuni de protest. România cum a rezolvat problema în mai? Dar Serbia cum rezolvă? Dar Bulgaria?", a mai spus președinte al Federației Sindicatelor Educației și Științei.

Amintim că peste 100 de mii de persoane care activează în sistemul de învățămînt public, precum cadre didactice și științifice și cadre non-didactice vor beneficia de un ajutor unic în valoare de 5 mii și, respectiv 3 mii de lei. Măsurile fac parte din pachetul „Spor pentru Moldova”.

1
2
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?