X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

La Chișinău a fost sărbătorită cea de-a 85-a aniversare a lui Vladimir Vîsoțki

31 ian. 2023,, 08:00   Societate
3374 0

La Chișinău a avut loc o seară cultural-educativă "И вновь звучит его аккорд...".

Evenimentul a avut loc pe 27 ianuarie la Centrul Rus de Știință și Cultură (CRSC)și a fost dedicat împlinirii a 85 de ani de la nașterea actorului, poetului, cîntărețului și muzicianului Vladimir Vîșoțki, relatează Noi.md

Sala era arhiplină de admiratorii creației lui Vladimir Semionovici Vîsoțki.

Seara a fost deschisă de directorul CRSC, Andrei Muraviov. El a menționat că aniversarea legendarului actor, poet și cîntăreț sovietic este sărbătorită nu numai în toată Rusia, ci și în multe țări străine. În Moldova au loc mai multe evenimente dedicate lui Vladimir Semionovici Vîsoțki, care au început cu depunerea de flori la monumentul lui Vîsoțki din parcul central al orașului Bălți, capitala de nord a țării.
Despre expoziția oferită de Muzeul de Stat Vladimir Vîsoțki (Moscova) "Таганка! Славься! Смейся! Плачь! Кричи! Strigă!" și despre istoria fondării acestui muzeu unic a povestit Olga Bataeva, coordonatorul proiectelor culturale ale RCSC, și a invitat publicul să facă un tur virtual al expoziției noului Muzeu urmărind un film documentar al companiei de radio și televiziune ”Ruskii Mir”și din ciclul Museemania.

Compoziția muzical-poetică "Высоцкий навсегда" a fost deschisă de poezia "Hamletul meu" recitată de actorul Teatrului de Stat pentru Tineret "De pe strada Trandafirilor", Alexei Știrbul. Cîntecele lui Vîșoțki și dedicate lui au fost interpretate de reprezentanți ai diferitelor generații: invitații din Transnistria, Vasilii Apostol și Alexei Bodean, membrii trupelor "Прогноз на завтра" și "Lacrima", elevii Liceului "Socrate" din Chișinău cu limba de predare de stat, precum și Angela Arsenii, Nadejda Donțu, Vadim Volc, Anastasia Cebotari.
Și în secolul XXI, opera lui V. S. Vîsoțki rămîne actuală, strofele și acordurile sale suît întotdeauna pătrunzătoare de exacte, sînt atemporale și pătrund în adîncul sufletului. Despre acest lucru au discutat interpreții profesioniști și amatori de diferite vîrste și naționalități care au participat la partea muzicală a serii. Andrei Muraviov, directorul RCSC, a prezentat scrisori de mulțumire tuturor vorbitorilor.

La final a răsunat vocea lui însuși Vladimir Vîșoțki, pe care chiar și cei care nu au trăit în perioada sa – piesa-credo "Я не люблю".

Publicul i-a aplaudat pe artiști în picioare, le-a mulțumit lor și organizatorilor pentru seara dedicată Artistului cu adevărat popular, deși nu avea titluri, care a plecat prea devreme, dar a rămas cu noi pentru totdeauna.

Trebuie remarcat faptul că în primăvara anului 1972, Vladimir Vîsoțki a vizitat orașul Chișinău, unde a susținut cel puțin cinci concerte: două la Teatrul Verde, unul la Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor la fabrica Steaua Roșie, unul la Teatrul Cehov, unul închis - în special pentru trupa Teatrului ”A.P. Cehov”.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?