Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

La Chișinău a fost inaugurat monumentul restaurat al lui Hristo Botev

5 noi. 2023,, 20:00   Societate
2456 0

La Chișinău a fost inaugurat un monument restaurat al poetului, revoluționarului și eroului național bulgar, Hristo Botev

Despre acest lucru a anunțat Societatea științifică a bulgariștilor din Moldova, menționînd că la acest eveniment solemn au participat vicepreședintele Bulgariei, Iliiana Iotova, Ambasadorul Bulgariei în R. Moldova, Maia Dobreva, președintele Asociației bulgarilor din lume Mladen Stanev, președintele Societății științifice a bulgariștilor din Moldova, Ivan Duminica, Secretarul de Stat al Ministerului Culturii al Moldovei, Ion Budeci, reprezentanți ai organizațiilor publice și culturale bulgare și mulți alții.

Istoria monumentului lui Hristo Botev din Chișinău a început la 2 iunie 1977, cînd acesta a fost inaugurat. Sculptorul său este Valentin Cuznețov, arhitectul Ghenadie Solominov.

La începutul anilor 2000, monumentul a fost parțial restaurat, dar după un timp a devenit necesară reparația acestuia. Societatea științifică a bulgarilor din Moldova a început realizarea acestui proiect. Proiectul a fost prezentat Ministerului bulgar al Afacerilor Externe în iulie 2021 și a fost aprobat în noiembrie același an. Finanțarea în valoare de 16 mii de euro a fost primită în cadrul programului "Asistență pentru dezvoltarea Bulgariei".

Etapele birocratice în legătură cu pregătirea documentelor permisive, precum și izbucnirea războiului în Ucraina vecină, au dus la prelungirea perioadei de implementare a proiectului. Lucrările oficiale de restaurare a monumentului au început pe 7 aprilie 2023 și s-au încheiat pe 30 octombrie.


Pe parcursul procesului de restaurare, un suport consultativ și documentar important au acordat Ambasada Bulgariei în Republica Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Primăria municipiului Chișinău.

Basorelieful lui Hristo Botev a fost curățat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Proiectantul lucrărilor de restaurare a stelei și a teritoriului adiacent a fost Mihail Andris, iar contractorul - Igor Cravțov (Granit Lux Ltd.). În afară de restaurarea monumentului, a fost amenajată și zona din jurul acestuia. Panoul informativ se relatează despre șederea lui Hristo Botev la Chișinău.

În cadrul inaugurării monumentului restaurat, vicepreședintele Bulgariei Iliana Iotova a amplasat în monument pămînt bulgăresc, adus într-o capsulă din diferite părți ale Bulgariei și de la școala medie ”Hristo Botev” din Ruse.

Ea a vorbit despre personalitatea lui Hristo Botev și despre patriotismul său și a subliniat că monumentul din Chișinău în mult privințe recreează spiritul lui Hristo Botev.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii din Moldova, Ion Budeci, a mulțumit Bulgariei pentru susținerea proiectelor care duc la conservarea monumentelor de importanță națională.

Președintele Societății Științifice a Bulgariștilor din Moldova, Ivan Duminica, a vorbit despre perioada de aflare a poetului revoluționar la Chișinău.

La finalul ceremoniei, vicepreședintele Bulgariei, Iliana Iotova, secretarul de stat al Ministerului Culturii din Moldova, Ion Budeci, și reprezentanții comunității bulgare au depus flori la monumentul restaurat inaugurat al lui Hristo Botev. După plecarea invitaților oficiali ai evenimentului, la monumentul lui Botev toți participanții la lucrările de restaurare au primit diplome ale Societății Științifice Botev.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?