Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Jurnalistul rus Pegov a fost reținut și percheziționat în Moldova

15 dec. 2021,, 12:45   Societate
2525

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Artem Turov, și-a exprimat indignarea față de reținerea și percheziția de către serviciile speciale moldovenești a jurnalistului rus Semion Pegov.

"Pe lîngă situația reflectată pe larg privind neadmiterea neîntemeiată și obraznică a cetățenilor ruși în Moldova, a avut loc și un alt episod interesant. În această noapte, la zborul din Chișinău spre Moscova, a fost oprit și reținut mai mult de o oră de către Serviciul de informații și securitate (SIS) al RM, jurnalistul rus Semion Pegov", a scris Turov pe canalul său Telegram. Potrivit lui, Pegov a filmat reportaje despre istoria și evenimentele conflictului transnistrean și despre rolul Federației Ruse și al pacificatorilor ruși în soluționarea acestuia.

"Pe lîngă percheziție și examinarea amănunțită a telefoanelor, laptopurilor și a altor echipamente, angajații SIS l-au amenințat deschis pe cetățeanul rus că îl vor preda forțelor de securitate ucrainene. Semion, care a reacționat foarte decent la ceea ce se întîmpla, desigur, a fost eliberat. Dar toate acțiunile neprietenoase în condițiile în care țara noastră oferă asistență fără precedent Moldovei, provoacă nedumerire", a spus Turov, scrie tass.ru.

În 2021, guvernul Moldovei a cerut țărilor străine să renunțe la trimiterea de observatori la alegerile din nerecunoscuta RMN, precum și să se abțină de la declarații și contacte cu reprezentanții Tiraspolului, reflectarea în presă a alegerilor. Autoritățile au explicat că astfel de acțiuni vor fi considerate drept o provocare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

După aceasta, i-a fost refuzată intrarea în republică politologului rus Natalia Narocinițkaia, membrului Camerei Publice a Rusiei, Vladimir Juravlev, membrului Consiliului Prezidențial pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului, Alexandr Brod, primului vicedirector al Institutului țărilor CSI, Vladimir Egorov și altor persoane publice din Rusia.


1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав