„Cercetătorii au stabilit o migrațiune a unor specii de arbori spre nord. Fagul este un arbore care nu mai rezistă nici măcar în zona de centru a țării, el se usucă. Asta se observă, mai ales, în rezervația Plaiul Fagului.
Suferă și anumite specii de stejar, dar avem altă formă care s-a aclimatizat foarte bine la noile condiții climatice, este mai rezistentă la temperaturile ridicate”, a menționat Iuliana Cantaragiu, consilieră în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice a Președinției, notează Noi.md cu referire la realitatea.
Ea a mai afirmat că seceta și canicula creează probleme pentru creșterea multor copaci, lăsînd loc pentru specii mai puțin pretențioase, precum salcîmul sau oțetarul.Un alt pericol pentru păduri sînt incendiile care se pot extinde pe arii mari de vegetație.
„Pădurile tinere sînt mai vulnerabile la incendii din cauza vegetației uscate de la rădăcina copacilor care sporește riscul de aprindere. O altă cauză sînt miriștile care pot conduce la răspîndirea focului spre pădurile tinere”, a spus Dumitru Vieru, șef adjunct al Direcției prevenție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență..
În primele șase luni ale anului curent, au avut loc 2395 de incendii de vegetație care au pîrjolit aproape cinci mii de hectare.
Adăuga comentariu