X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Își pun sănătatea în pericol: Locuitorii de la Soroca beau apă ce nu corespunde normelor

10 noi. 2022,, 21:25   Societate
2079 0

Apa din fîntînile aflate în raionul Soroca nu este potabilă. Cu toate acestea, mulţi localnici continuă să o folosească pentru că nu au de ales. Autorităţile trag un semnal de alarmă şi spun că doar apa din apeductul Soroca-Bălți este bună pentru consum.

În raionul Soroca sînt peste 11 mii de fîntîni. Centrul de Sănătate Publică ia, cu regularitate, probe de apă din toate, pentru a vedea dacă poate fi consumată, transmite Tvr Moldova.

Rodica Borziac, medic epidemiolog: „Colectăm apa. Turnăm apa în sticlă. O închidem. După asta, prelevăm proba la indicia sanitaro-igienici."

Elena Ciubuc, felcer laborant: „Majoritatea nu corespund normelor sanitare la indicia fizico-chimici."

Medicii epidemiologi au anunţat în repetate rînduri primăriile că fîntînile trebuie dezinfectate.


Ion Coșman, medic, Centrul de Sănătate Publică: „Dacă vorbim de calitatea apei, pe indicia sanitaro-igienici, în jur de 71% apa nu corespunde cerinţelor în vigoare, iar pe indicia microbiologici, în jur la 81% apa nu corespunde cerinţelor igienice în vigoare."

Localnicii ştiu că apa din fîntîni este de calitate proastă dar spun că o folosesc doar în gospodărie, nu o beau şi nu fac mîncare cu ea.

„Nu consumăm din ce cauză, că se scurge apa de ploaie în drum şi se scurge în ea. Avem fîntînă în ogradă. Noi n-am făcut analize dar de consumat o consumăm."

„În ogradă am fîntînă dar de vre-o 5, 10 ani nu ne folosim că ştim că apa e foarte rea. O folosim pentru apă tehnică. Dar în rest aducem care şi de unde: cînd de la izvor, cînd de la tabără, cînd comandăm maşină şi ne aduce apă.”

Doar 14 localități din raionul Soroca sunt conectate la apeductul public Acva Nord care furnizează apă de calitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?