Transnistria stiri: 1368
Eurovision stiri: 500

Ioniță: În jur de 8 miliarde de lei cheltuiți pentru produse alimentare vor fi aruncați la gunoi

21 dec. 2022,, 23:03   Societate
3189 0

„Vin sărbătorile de iarnă, iar pregătirile de bază sînt axate pe masa de sărbătoare. Sîntem în așteptarea oaspeților și dorim să avem o masă cît mai bogată, dar 20% din produsele alimentare vor ajunge drept la coșul de gunoi”.

Afirmația a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță, informează OFICIAL.

Potrivit lui, în acest an moldovenii vor cheltui pentru produse alimentare cel puțin 45 miliarde lei, iar 15-20% din toate produsele procurate nu mai ajung să fie consumate. Sunt aruncate drept la lada de gunoi.

„În jur de 8 miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare, vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi, drept în lada cu gunoi. În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decît la sate. Toate estimările sînt realizate de mine în baza Raportului WWF-UK.

Însă această risipă, conform datelor Curții de Conturi Europene este doar jumătate din întreaga risipă. Altă jumătate se pierde pînă ajunge la cumpărător. Pe cîmpuri, în timpul transportării, distribuției, păstrării și în final în rețele de magazine.


Astfel suma totală a risipei în acest an se ridică la 15,3 miliarde lei în creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut.

Dacă am avea un mecanism de re-distribuție a produsele aruncate la coșul de gunoi, atunci aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni, care se subalimentează din cauza sărăciei.

Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atît de mult, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor. Sloganul meu preferat este: Un ban necheltuit este banul cel mai ușor cîștigat”, spune Ioniță.

3
2
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?