X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

INSP vine cu recomandari pentru copii și părinți despre regulile de securitate

18 apr. 11:30   Societate
1556 0

Temperaturile ridicate și vacanțele școlare îi atrag pe copii afară din case. Totuși, nici copiii, nici părinții nu sînt întotdeauna informați corespunzător despre regulile de securitate.

Sînt frecvente cazurile în care copiii părăsesc curtea blocului și se întorc acasă foarte tîrziu sau chiar se pierd. Ca răspuns la creșterea numărului de incidente nefericite care implică minori în ultimele luni, șeful Secției INSP, Pavel Apostol, a oferit mai multe recomandări în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, transmite Noi.md cu referire la moldova1.md.

„Este foarte important să conștientizăm sau să trezim la copil acel spirit de responsabilitate. Dar nu în ultimul rînd și față de ceilalți maturi, față de noi care sîntem în jurul copilului, să combatem acel spirit de indiferență”.

Părinții sînt încurajați să discute deschis cu copiii lor despre regulile de bază de siguranță, inclusiv despre importanța de a nu urca în mașini cu străini și de a raporta orice comportament sau situație suspectă unui adult de încredere sau direct la numărul de urgență 112.

„În momentul în care conștientizează riscul la care este expus, ne adresăm la cea mai apropiată persoană matură care se află în preajma noastră”.


Aceste măsuri sînt complementate de eforturi tehnologice, inclusiv utilizarea aplicațiilor de geolocație și dispozitive inteligente de monitorizare, care permit părinților să țină legătura cu copiii lor și să îi supravegheze la distanță.

„Monitorizarea copilului prin acele aplicații care acum sînt o sumedenie și pot fi folosite”.

De asemenea, în această perioadă, poliția a intensificat patrulările în zonele frecventate de copii și în preajma școlilor. Activități educative sînt organizate regulat în instituțiile de învățămînt, unde ofițerii discută cu elevii despre comportamentul adecvat în societate și reguli de circulație rutieră, în încercarea de a preveni accidentele.

„Cunoașteți deja acele activități de prevenire și informare pe care le realizăm în instituțiile de învățămînt. Practic zilnic sîntem prezenți la instituții de învățămînt. Avem situații cînd copiii vin și la noi, la sediu nostru. sînt interesați de ce, ce face poliția, cum activează poliția, ce echipamente folosește și, în ultimul rînd, despre reguli de circulație rutiere, reguli de comportament în societate, în casă, ce să faci ca să nu devii victima a unui accident, unui incident și să fii mereu în siguranța”.

Este o responsabilitate comună, atît a părinților, cît și a comunității, a concluzionat ofițerul, exprimînd speranța că măsurile preventive vor reduce numărul incidentelor nedorite în rîndul minorilor.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?