Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Indemnizații pentru familiile care au copii - ce schimbări vor intra în vigoare

29 dec. 2023,, 14:48   Societate
21738 0

Începînd cu 1 ianuarie 2024, intră în vigoare modificările operate în cadrul normativ, prin care se simplifică procesul de acordare a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, notează Noi.md.

Astfel, începînd cu 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 2 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, indemnizația lunară de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină se stabilesc de către Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, mamei.

În cazul în care mama nu întrunește condițiile de stabilire a indemnizației –indemnizațiile respective se stabilesc tatălui, în baza datelor privind naşterea copilului disponibile în Registrul de Stat al Populației, fără necesitatea depunerii cererii la Casa teritorială de asigurări sociale sau în mod electronic.

Începînd cu 1 ianuarie 2024, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pînă la 3 ani se stabileşte unuia dintre părinții asigurați fără condiția aflării în concediu pentru îngrijire a copilului.

Totodată, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pînă la 3 ani se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soţii asiguraţi, care va determina un cuantum mai mare al indemnizaţiei.

6
0
1
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?