X 
Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Încep primele schimburi de energie electrică dintre România și R. Moldova

30 iun. 2022,, 10:30   Societate
3086 0

Astăzi, România va avea primele schimburi comerciale de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina, pe interconexiunea dintre România și Ucraina, conform informațiilor făcute publice de Transelectrica, anunță eurodeputatul român Siegfried Mureșan.

„România și Uniunea Europeană au reușit, în scurt timp, să vină în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei, afectați de livrările de energie din cauza războiului declanșat de Rusia. În luna martie, la doar o lună de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse, Uniunea Europeană a acționat pentru sincronizarea rețelei electrice a Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua electrică europeană. Această sincronizare a fost necesară tocmai pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică dintre Europa și Republica Moldova, respectiv, Ucraina”, a menționat Siegfried Mureșan.

Potrivit europarlamentarului român, astăzi, la doar patru luni distanță, România va avea primele schimburi comerciale de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina. Integrarea celor două țări în sistemul electric european ar fi durat, în situații normale, mult mai mult timp.

„Tocmai de aceea, sunt de lăudat eforturile depuse de România, Uniunea Europeană și de cele două țări astfel încât să putem garanta livrările de energie pentru cetățeni. Mai departe, trebuie să sprijinim cele două țări prin și mai multe investiții în interconectarea energetică cu Uniunea Europeană Acest lucru este cu atît mai important acum, după acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova și Ucraina”, a comentat europarlamentarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?