Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4032

În Republica Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică

21 dec. 2023,, 13:30   Societate
4228 0

Nivelul de siguranță a cetățenilor, a instituțiilor statului și a mediului privat va fi sporit.

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, crearea Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică. Instituția va avea misiunea de a implementa politica de stat în domeniul securității cibernetice, în vederea asigurării unui nivel ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice ale furnizorilor de servicii.

De asemenea, în cadrul Agenției va fi formată o echipă de răspuns la incidentele cibernetice la nivel național și va fi instituit un punct național unic de contact, care să asigure interacțiunea autorităților și a instituțiilor publice naționale cu autoritățile similare din alte state.

Totodată, instituția va fi responsabilă de protecția infrastructurii informaționale critice, identificarea și evidența furnizorilor de servicii, implementarea unui mecanism obligatoriu de raportare a incidentelor cibernetice, dar și de supravegherea și controlul de stat al respectării de către furnizorii de servicii a cadrului normativ în domeniul securității cibernetice.

Odată cu înființarea Agenției, vor putea fi implementate strategii și politici care să consolideze securitatea națională și să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și educare a cetățenilor în domeniul de securitate cibernetică.

4
0
2
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?