Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

În pofida pericolului pescarii la copcă au luat cu asalt lacul Ghidighici

4 feb. 13:00   Societate
1927 0

Cu riscul de a-şi pune viaţa în pericol, astăzi, dis-de-dimineaţă, pescarii la copcă au luat cu asalt lacul Ghidighici de lîngă Chişinău.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă atenţionează că stratul de gheaţă este prea subţire în această perioadă şi riscul de a se rupe este foarte mare, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

Chiar dacă grosimea stratului de gheaţă nu depăşeşte 10 cm şi afară sînt temperaturi pozitive, aici, pe lacul Ghidighici, după cum puteţi vedea, s-au adunat azi zeci de pescari.

Cei mai mulţi pescari şi-au făcut copcile chiar în mijlocul lacului, unde nu am riscat să mergem pentru a filma. Am reuşit să discutăm, însă, cu cîţiva dintre cei care erau mai aproape de mal sau care îşi încheiaseră partida de pescuit.

Salvatorii trag, din nou, un semnal de alarmă privind riscul prăbuşirii în apa rece a bazinelor acvatice, sub stratul subţire de gheaţă.

„Pentru evitarea cazurilor de prăbuşire, specialiştii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri pentru că în astfel de condiţii gheaţa devine instabilă. Mai mult, aglomeraţia de persoane pe gheaţă sau pe podurile de gheaţă deteriorate trebuie să fie evitată. Totuşi, dacă persoanele aleg să pescuiască la copcă, specialiştii recomandă ca fiecare dintre ele să fie echipată cu veste de salvare, să aibă o frînghie cu lungimea de 15-20 m. şi o greutate de 400-500 gr. la celălalt capăt”, a spus Liliana Pușcașu, purtătoare de cuvînt al IGSU.

Potrivit IGSU, în anul 2023, 11 oameni au murit după ce gheaţa s-a rupt sub ei şi au căzut în apă.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?