COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2826
Puterea stiri: 6297
Coronavirus stiri: 7247

În Moldova furtunile de praf devin tot mai frecvente

7 mai. 14:11 (reactualizat 7 mai. 18:47)   Societate
2036 2

Furtunile de praf — ce fenomen este acesta și cum să luptăm cu el?

Furtuna de praf este transferul stratului superior al pămîntului de vînturile puternice. Dintr-o parte, ea se aseamănă cu un zid care se apropie din praf și nisip. În funcție de regiune și de compoziția solului, ea poate căpăta culori diferite.

Din păcate, acest fenomen nu ocolește nici Moldova. Și în țara noastră au loc furtuni de praf. Potrivit experților, în ultimii ani, în țara noastră a devenit mai frecvent fenomenul furtunilor de praf.

Cititorii portalului Noi.md cei care au asistat la acest fenomen au transmis redacției un videoclip, în care poate fi văzută o furtună de praf.

Furtunile de praf sînt dăunătoare sănătății umane, deoarece transportă particule care ajung în plămîni. Ele sînt deosebit de periculoase pentru persoanele alergice.


În funcție de condițiile meteorologice, particulele de praf pot rămîne în atmosferă pînă la cîteva săptămîni.

Acest fenomen este periculos și prin faptul că cel mai fertil strat al pămîntului este dus de vînt în păduri, rîuri, pîraie, înnămolindu-le.

Dar principala problemă este că cel mai fertil strat al Pămîntului este îndepărtat de pe pămînt.
Cauza furtunilor de praf nu este numai vîntul, ci și lipsa centurilor forestiere de protecție, a spațiilor prea deschise pe cîmpuri.

Furtuna de praf este un fenomen periculos și neplăcut cu care trebuie să luptăm, deoarece afectează negativ organismele vii. Ea afectează nu numai oamenii și animalele, ea este periculoasă și pentru plante, deoarece stratul subțire de praf de pe frunze împiedică procesul de fotosinteză, ducînd la întreruperea procesului de creștere și dezvoltare afectată a plantei. Furtuna de praf duce și la distrugerea stratului fertil al pămîntului și la scăderea productivității agricole.

Una dintre principalele măsuri de combatere a acestui fenomen natural este considerată a fi plantarea centurilor forestiere. Centurile de pădure vor contribui la reducerea vitezei vîntului, la acumularea de umiditate și vor reduce zona deschisă pentru adunarea prafului.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽