Oamenii din Gura Bîcului susțin că, în fiecare primăvară, cocostîrcii se întorc la cuiburile din localitatea lor, scrie publika.md.
"În tot anul acolo și iată aici este o fîntînă arteziană tot mai la vale de biserică și aici tot mai vin."
"Venirea cocostîrcilor simbolizează venirea primăverii."
”Mi se pare că simbolizează pacea cred că. Da, corect? Și pentru satul nostru e foarte frumos. Iazul e foarte mare. Au de unde să se hrănească cu pește.”
În Republica Moldova se întîlnesc două specii de cocostîrci. Este vorba de barza albă și neagră. Potrivit ornitologilor, cocostîrcii obişnuiesc să ierneze în Africa Centrală, dar revin în Moldova în lunile martie sau aprilie.
"Păsările, berzele au ceasul biologic calibrat nu cu timpul de acolo, dar cu timpul de aici. Ceasul lor biologic care include sistemul nervos central, sistemul hormonal şi glandele sexuale le spune că în Moldova a venit timpul de cuibărit."
Zborul din Africa pînă în Moldova, pe o distanţă de peste 2 mii de kilometri, durează aproximativ două săptămîni. Cocostîrcii ajung în ţară sleiţi de puteri şi flămînzi, iar pînă a-şi ocupa cuiburile, petrec o perioadă în luncile rîurilor, în apropiere de lacuri, iazuri, bălți sau în zonele mlăștinoase pentru a se hrăni. În cadrul ultimului recensămînt realizat în vara anului 2019, specialiștii au constatat că în Republica Moldova sînt peste 400 de cuiburi de cocostîrci.
Adăuga comentariu