Transnistria stiri: 1326
Eurovision stiri: 494

Agajarea la lucru cu pașaport biometric moldovenesc: mit sau realitate

26 mar. 2019,, 14:00   Societate
13148 0

În adresa redacției Noi.md a parvenit o întrebare privind angajarea la muncă peste hotare a cetățenilor moldoveni care dețin doar pașaport biometric.

După ce Republica Moldova a obținut liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, mai mulți conaționali au ajuns să creadă că pot munci în țările din Vest doar în baza pașaportului biometric moldovenesc.

În realitate, pașaportul biometric îți permite să călătorești în UE pe termen scurt. Pentru a te angaja la lucru în străinătate pe o perioadă îndelungată, ai nevoie de mai multe acte. În special, este foarte important să ai o viză de lucru sau un permis de ședere cu scop de muncă, pe care îl poți solicita la consulatul țării unde vrei să mergi.

Mai întîi de toate, trebuie să înțelegi că cerințele necesare pentru obținerea unui permis de muncă diferă de la o țară la alta. Sînt țări precum Marea Britanie, SUA, Canada și Australia, care au un sistem de migrație de mai multe niveluri, cu cerințe speciale pentru candidații la obținerea vizei de muncă. Alte țări, precum România, de exemplu, au adoptat un sistem mai simplu, în care e de ajuns să prezinți un set de acte necesare, indiferent de nivelul tău de calificare sau statutul angajatorului.

Menționăm că numai cetățenii UE nu au nevoie de obținerea vizei de lucru pentru a munci în țările membre ale Acordului Schengen. Dreptul la libera circulație și muncă este consfințit în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.


Reprezentanții agenției de recrutare la care ați apelat vă dau asigurări că puteți munci într-o țară străină doar în baza pașaportului biometric?

Aveți suspiciuni privind contractul de muncă pe care urmează să-l semnați sau l-ați semnat deja cu angajatorul străin?

În orice situație, înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare, informați-vă. Solicitați consilierea specialiștilor de la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00 sau accesați portalul migratiesigura.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?