Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Șoferii implicați în accidente vor putea ajunge la o înțelegere, fără implicarea poliției

1 aug. 2018,, 17:18   Societate
2534 0

Șoferii implicați în accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale nesemnificative vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției.

În aceste cazuri, șoferii nu vor fi amendați, singura sancțiune fiind majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor.

O hotărîre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv. Potrivit proiectului, procedura de constatare amiabilă se aplică dacă în accident sînt implicate doar două vehicule, iar în urma acestuia au fost înregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fără vătămări corporale. Este obligatoriu ca ambii șoferi să își dea consimțămîntul, să aibă la ei poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul „Carte Verde”, dar și să fixeze circumstanțele producerii accidentului.

Șoferii vor completa formularul de constatare amiabilă, eliberat gratuit de către asigurator. Cererea de despăgubire se depune de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părţi.

Guvernul urmărește simplificarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor, excluderea barierelor birocratice și reducerea timpului pe care șoferii sînt nevoiți să-l petreacă la locul accidentului. Potrivit MAI, echipajele poliţiei, nefiind implicate în documentarea accidentelor neînsemnate, vor fi reamplasate pentru monitorizarea circulaţiei rutiere și menţinerea ordinii publice.


Anual, în Republica Moldova sînt înregistrate peste 11 mii de accidente rutiere neînsemnate, iar cheltuielile suportate de poliție pentru documentarea acestora se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei pe an. Anul trecut, accidentele soldate doar cu pagube materiale au constituit 74 % din numărul total de accidente rutiere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?