Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4032

Ieftinirea creditelor influențează cererea pe piața imobiliară din Moldova

10 apr. 17:00   Societate
1841 0

Deși prețurile la apartamentele noi se mențin ridicate, anul curent cererea a crescut cu aproximativ 10 procente, susțin experții imobiliari.

Potrivit acestora, în următorii ani va exista o ofertă mai mare pe piață, fapt care va permite satisfacerea cererilor mari de locuințe. Ei afirmă că oamenii preferă să-și cumpere locuințe în zonele periferice și mai puțin în suburbii, în condițiile infrastructurii mai dezvoltate. De cealaltă parte, analiștii economici prognozează un deficit de apartamente noi pe parcursul acestui an.

Cele mai solicitate sînt apartamentele amplasate în zone periferice, și mai puțin în suburbii, deoarece infrastructura este mult mai dezvoltată, a declarat expertul imobiliar Victor Romanescu. Potrivit acestuia, în următorii ani va exista o ofertă mai mare pe piață, odată cu edificarea noilor blocuri de locuit, în special la periferii.

„Cererea în acest an este mai mare decît în 2022-2023. Revenim la volumele care le avea piața atunci cînd creditele erau mai ieftine și cînd clienții își permiteau să-și cumpere mai multe apartamente. În blocurile noi investesc de regulă persoane care nu doresc să trăiască acolo, doresc să le dea în chirie. Deci este un mijloc de păstrare a banilor, o alternativă a depozitelor bancare. De regulă dacă un client dorește un bloc nou el va opta pentru o locație mai puțin centrală”, a explicat Victor Romanescu.

Un alt specialist imobiliar, Victor Cernomorcenco, a menționat că cererea pentru apartamente, în special în municipiul Chișinău, este constantă, iar oamenii sînt reticenți în achiziționarea unui imobil nou, unul din motive fiind prețurile mari. Expertul a notat că alte blocuri noi, aflate acum în construcție, vor fi date în exploatare în următorii doi ani, subliniind că interesul pentru acest tip de locuințe va fi mereu în creștere.


„Cererea există, ea nu este foarte, foarte mare. Cumpărătorii sînt mult mai reticenți. Aceștia aleg foarte bine apartamentul pe care vor să-l procure, locația, calitatea blocului, pentru că avem prețuri destul de mari. Prețul mediu este în jur de 1250-1290 de euro pentru un metru pătrat. sînt foarte întrebate apartamentele în blocurile noi. Atît în variantă albă, cît și cele cu reparație. Este cerere și pe piața apartamentelor aflate la etapa de construcție. În ultimii 20 la noi în Moldova s-a construit, dar nu atît de masiv pe cît este cererea și oamenii întotdeauna vor să-și îmbunătățească condițiile de trai. Și sînt mulți din cei care vin din raioane din raioane în Chișinău și din start vor apartament în bloc nou și sînt cei care deja locuiesc în bloc vechi, dar vor un apartament mai spațios”, a spus Victor Cernomorenco.

În condițiile cererii ridicate pentru procurarea apartamentelor noi și stagnarea domeniului construcțiilor, expertul economic Veaceslav Ioniță atenționează asupra unui deficit, care se va menține și pe parcursul acestui an.

„Temperarea creșterii de prețuri la locuință plus ieftinirea creditelor care s-au scumpit anul trecut, acum a început să se învioreze piața mobiliară. În ultimii ani s-a construit destul de puțin nou, iar proiectele mari, doar vor fi puse pe rol în 2025 sau 2026. În 2024 noi iarăși vom asista la o ofertă cu mult mai slabă decît și-a dorit un cetățean”, a menționat expertul economic.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cele mai multe apartamente în municipiul Chișinău, aproximativ 8 mii anual, au fost construite în perioada anilor 90, după care a urmat o stagnare.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?