Transnistria stiri: 1358
Eurovision stiri: 499

Guvernul obligat să vină în judecată după cîștigul obținut de un cetățean la CEDO

18 sep. 2023,, 10:44   Societate
3106 1

Judecatoria Chișinău, sector Centru, a stabilit data primei ședințe de judecată după ce Guvernul Republicii Moldova a fost acționat în instanță de antreprenorul Valentin Vizant, solicitînd repararea prejudiciului financiar în valoare de 2,2 milioane lei.

Ședința va avea loc pe 28 februarie 2024.

Cererea de chemare în judecată a fost înaintată după ce la 4 august 2020 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat decizia autorităților din Moldova privind excluderea Partidului Politic „Patria” din campania electorală pentru alegerile parlamentare care au avut loc în noiembrie 2014.

Potrivit deciziei CEDO, statul a admis mai multe încălcări în adresa dlui Valentin Vizant, acesta fiind unul din autorii Cererii depuse în instanța europeană. În special, Curtea a statuat că statul i-a adus lui Valentin Vizant prejudiciul financiar considerabil prin confiscarea surselor financiare ale Partidului „Patria”, inclusiv mijloacele financiare ale dlui Valentin Vizant în valoare de 1,7 milioane lei, donate Partidului în condiții legale.

”Cunosc că reprezentanții Guvernului au încercat, prin diferite metode murdare, să interzică examinarea în judecată a cererii depuse de mine, în pofida verdictului venit de la CEDO. Au reușit doar să amîne cît mai tîrziu petrecerea primei ședințe. Vreau să-i asigur și pe această cale pe guvernanți, că timpul nu va lucra în favoarea lor. Împreună cu echipa de avocați ne vom prezenta în toată forța, așa încît cei de la guvernare să înțeleagă că în democrație nimeni nu este mai presus de Lege”, a declarat dl Valentin Vizant, comentînd decizia de stabilire a primei ședințe de judecată.


Prin Cererea înaintată în instanță după decizia finală a CEDO, dl Valentin Vizant a solicitat Guvernului despăgubirea prejudiciul material precum și a celui moral în valoare de 500 mii lei.

Pentru informație: La 27 noiembrie 2014, prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost admisă cererea Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării concurentului electoral Partidul Politic „Patria” și confiscarea sumelor de bani în folosul statului. Valentin Vizant a figurat sub numărul 5 în lista electorală a Partidului Politic ”Patria”.

32
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?