Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Gîlcă: Mecanismul de acordare a asistenței refugiaților este ineficient

28 ian. 2023,, 09:30   Societate
2274 0

Mecanismul existent de acordare a asistenței refugiaților este ineficient și trebuie revizuit. Din cauza obstacolelor birocratice, autoritățile orașului nu pot acoperi unele servicii vitale pentru refugiați din fondurile disponibile de asistență internațională.

Banii rămîn necheltuiți și refugiații nu primesc tot ce le trebuie. Doar în anul trecut, din cele 9 milioane de lei puse la dispoziție de guvern, autoritățile orașului au reușit să valorifice mai puțin de jumătate - 4 milioane de lei. Afirmația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TV8 de șeful Direcției de sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă.

Potrivit acestuia, pentru a acoperi nevoile refugiaților, trebuie folosit bugetul de capital și trebuie depășite cheltuielile prevăzute anterior.

„Am trimis o scrisoare guvernului, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Ministerului Finanțelor pentru a revizui așa-numitul mecanism de acordare a asistenței refugiaților. Este scris foarte strict ce poate și nu poate fi folosit pentru fondurile care au fost furnizate Moldovei la nivel internațional.

În opinia mea, acest mecanism în majoritatea cazurilor nu funcționează corect, este prea birocratic. Anumite servicii care sînt vitale pentru refugiați nu pot fi acoperite din aceste fonduri de ajutor internațional.


Guvernul a alocat anul trecut pentru Primăria Chișinău circa 9 milioane de lei din fonduri de ajutor internațional. Timp de 7 luni am folosit aproximativ 4 milioane de lei”, spune Gîlcă.

El a menționat că, în ciuda dificultăților, centrul din capitală este pregătit să accepte pînă la 250 de refugiați în cazul unui al doilea val. Acum sînt disponibile aproximativ 150 de paturi, există posibilitatea de a adăuga încă 100 de paturi în caz de urgență.

„În plus, Primăria Chișinău avea 45 de centre de cazare pentru refugiați care puteau găzdui pînă la 4.000 de persoane. Cînd afluxul de refugiați a scăzut, am conservat aceste centre. Dar sînt gata să se redeschidă dacă va fi nevoie. Unele în 2-3 ore, altele în 24 de ore”, a notat oficialul.

El a adăugat că Primăria Chișinău a fost prima implicată în procesul de primire a refugiaților, încă de cînd aceștia au fost primiți în fostul centru covid de pe Moldexpo.

„Am creat un alt Centru Municipal de Cazare pentru Refugiați „Patria-Lukoil”. Este proiectat pentru 250 de locuri, acolo locuiesc deja aproximativ 100 de refugiați. Sînt din diferite regiuni ale Ucrainei și au decis ferm că vor aștepta sfîrșitul războiului aici, la Chişinău. Şi atunci se vor întoarce imediat în patria lor", a spus Gîlcă.

Oficialul a dat asigurări că primăria a făcut eforturi pentru ca oamenii să nu rămînă singuri cu necazul. Ca o adaptare socială, refugiaților li s-au oferit locuri de muncă vacante, li s-a oferit posibilitatea de a-și înscrie copiii în școli și grădinițe și au primit îngrijiri medicale și hrană. Aici, în centrul municipal din capitală, se află cel mai mare depozit de distribuție a produselor alimentare și nealimentare.

Gîlcă apreciază activitatea primăriei ca fiind eficientă, dar constată deficiențe în problemele de interacțiune cu autoritățile centrale pe probleme de asistență pentru refugiați.

2
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?