X 
Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1303

Gata procedurilor birocratice. Ce se schimbă de anul viitor pentru femeile însărcinate

14 noi. 2023,, 15:45   Societate
2323 0

Pînă la sfîrșitul anului toate indemnizațiile legate de copii vor fi pro-active.

Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii DESCIFRAT de la agora.md.

Potrivit ministrului, începînd cu anul viitor, familiile vor beneficia de indemnizații fără a face o solicitare în acest sens. Alexei Buzu explică raționamentul care a stat la baza deciziei: ”Noi lucrăm pornind de la aspectul că dacă avem anumite date în sistemul public, este responsabilitatea noastră să colectăm aceste date. De exemplu dacă avem o mamă care a născut, noi cunoaștem acest lucru, cunoaștem care sînt contribuțiile, dacă este asigurată sau nu și putem automat să oferim indemnizația de maternitate, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația de îngrijire a copilului, etc”.

Oficialul a precizat că de mai bine de jumătate de an, Ministerul Muncii și Casa Națională de Asigurări Sociale lucrează la acest proiect. ”Trebuie să avem acces la datele din sistemul de sănătate – atunci cînd s-a născut copilul, datele de la ASP, sînt mai multe procese pe care încercăm să le clarificăm”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, autoritățile au planuri de a pro-activa toate serviciile, plățile pe care le oferă Ministerul Muncii.


”Unde există nevoia de a asigura o solicitare din partea cetățenilor, încercăm să vedem care este ce mai simplă modalitate, cum putem noi să venim la cetățeni. Procesul de digitalizare în sistemul nostru este diferit pentru că vorbim despre cele mai vulnerabile persoane și grupuri din societatea noastră”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale

Mai mult, Buzu spune că și pensiile vor fi pro-activate, astfel ca persoanele care ating vîrsta de pensionare să nu fie nevoite să treacă prin proceduri birocratice pentru a obține dosarul necesar. „Lucrăm foarte mult să pro-activăm pensiile. Astfel ca persoana cînd ajunge la vîrsta de pensionare să nu fie nevoită să vină cu dosarul, să colecteze hîrtii. Încă nu știm cînd va fi exact acest lucru, dar lucrăm intens la asta”, a spus Alexei Buzu.

Menționăm că:

  • Pentru copiii născuţi începînd cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8.299 lei pentru fiecare copil.
  • Pentru copiii născuţi începînd cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9.459 lei pentru fiecare copil.
  • Pentru copiii născuţi începînd cu 1 ianuarie 2022, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 10.068 lei pentru fiecare copil.
  • Pentru copiii născuţi începînd cu 1 ianuarie 2023, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 10932 lei pentru fiecare copil.
3
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?