Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Fostul președinte al Federației de Baschet din Moldova, condamnat la ani grei de închisoare

27 noi. 2023,, 11:19   Societate
3202 0

Judecătoria Chișinău sediul Centru a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui fost Președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova (FBRM), învinuit de săvîrșirea infracțiunii de escrocherie.

Cauza penală a fost pornită în luna februarie 2016 de către Centrul Național Anticorupție, iar potrivit materialelor, Președintele Federației de Baschet din RM, în anul 2014, a organizat o schemă de dobîndire ilicită și sustragere a bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, urmare a inducerii în eroare aferent construcției unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău (pe un teren ce nu-i aparținea). Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 mii de euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari.

Judecarea cauzei a durat mai mult 7 ani, cauza fiind examinată în procedură generală, așa cum persoana nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor incriminate.

Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al FBRM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnîndu-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, a fost încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 de mii de euro.

Alți doi inculpați în prezenta cauză au fost recunoscuți vinovați de favorizarea infracțiunii, fiind liberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.


Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvîrșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărîre judecătorească de condamnare definitivă.

13
1
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?