X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Fostă șefă interimară a Postului vamal Chişinău, pe banca acuzaților

10 apr. 12:12   Societate
2710 0

O fostă șefă interimară a Postului vamal Chişinău riscă închisoare de pînă la 7 ani pentru trafic de influență și corupere activă.

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Cauza penală a fost pornită în august 2022, de către Centrul Național Anticorupție (CNA), în baza autosesizării, iar investigațiile financiar paralele fiind efectuată în comun cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI).

„Potrivit probelor administrate, învinuita în octombrie 2022, deținînd funcția de şef interimar al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal, urmare a funcției deținute, susținînd că are influență asupra persoanelor publice din cadrul aceluiași post vamal, a primit de la un broker vamal suma de 6000 dolari SUA, pentru a influența inspectorul vamal în gestiunea căruia se afla declarația vamală a unui agent economic, să faciliteze importul de mărfuri de către agentul economic, fără achitarea taxelor în mărimea corespunzătoare.

Respectiv, în aceeași perioadă, învinuita a promis și dat unui inspector vamal al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 200 dolari SUA, ca ultimul să adopte o decizie pozitivă în favoarea unui agent economic, pe marginea unei declarații vamale aflată în gestiunea sa, mijloace bănești care anterior au fost primite de către învinuită, pentru a influența inspectorul vamal, de la un angajat al Secției analiza riscurilor din cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal, ultimul acționînd în interesul agentului economic.


Totodată, s-a mai stabilit că în noiembrie 2022, acesta a promis și dat unui inspector din cadrul Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 1000 dolari SUA, pentru asigurarea protecționismului și tutelarea unor eventuale acte de corupție săvîrșite în activitatea de serviciu”, se arată în comunicatul emis de PA.

Acuzatorii de stat precizează că învinuita nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsită culpabilă de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și corupere activă, aceasta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani și închisoare de pînă la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 lei în cazul.

7
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?