Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Fosta adjunctă a APP, indignată că trebuie să achite pentru un colet expediat în 2023

11 ian. 17:03   Societate
2955 0

Fostul șef adjunct al Agenției Proprietății Publice, Tatiana Savva s-a arătat nemulțumită de faptul că a trebuit să plătească pentru un colet din 2023, cînd erau în vigoare alte prevederi, ca pentru unul care a fost livrat în anul 2024, unde sînt deja alte condiții pentru cei care primesc colete din străinătate.

„Din 1 ianuarie, trimiterile poștale (coletele) ce depășesc valoarea totală de 150€ din partea persoanelor fizice către alte persoane fizice sînt vămuite cu perceperea drepturilor la import. Plătești TVA 20% și o taxă vamala corespunzătoare mărfii (la mine a fost si alte 10%). Dacă aș fi primit același colet din partea unei persoane juridice, valoarea impozabilă ar fi fost de 300 sau 400 de euro, în funcție de modul de transport”, scrie aceasta pe Facebook, transmite Știri.md.

Drept urmare, Tatiana Savva a venit cu mai multe întrebări către inspector.

„- Drepturile de import se achită de la valoarea totală a mărfii sau diferența dintre aceasta și 150€? Dacă tot sînt scutiți primii 150€, logic e să plătești pentru diferență. Dacă coletul e de 155 euro, plătesc pentru 5 euro, nu 46,5 sau 30% din suma coletului. Ar fi fost logic, nu? Dacă aplici o normă, o aplici uniform.

- Coletul a ajuns în țară pe 15 decembrie. Azi, doamnele de la oficiul poștal de lîngă casă (să le fie cafeaua gustoasă), l-au căutat și mi-au spus ca e reținut de vamă. Ghiciți conform cărei perioade am plătit: 2024. Iată aici, un sincer, de ce? Înțelegerea despre încărcarea la sărbători e validă dacă nu mă și costă mai mult decît timpul meu. Să mă duc la fisc și la vamă și să spun și eu; Înțelegeți…


- De ce persoanele fizice sînt obligate să plătească mai mult decît cele juridice? Limita e una care cere explicații, ori era mai simplu și mai ieftin să o declar pe persoană juridică.

- Ce facem dacă primim marfa de la un liber profesionist? Un pictor? Un sculptor? Un scriitor? Nu mai vorbesc de servicii”, a scris aceasta.

Aceasta a adăugat că înțelege că se dorea ca fiecare persoană să fie responsabilă și să declare valoarea bunurilor în vamă, însă „intențiile bune, gîndite prost, vor avea efecte inverse”.

Ministerul Finanțelor a decis să renunțe la limita de pînă la 45 de euro pentru coletele neimpozitate, transmise de peste hotare de persoanele fizice.

Astfel, din 2024, coletele care vor ajunge în țara noastră atît de la persoane fizice, cît și magazinele online din străinătate, vor fi supuse taxelor vamale doar dacă valoarea lor va depăși 150 de euro.

1
0
1
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?