X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Fost șef al CFM – trimis în judecată

20 feb. 10:07   Societate
2478 0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unui fost șef al Căii Ferate din Moldova, care ar fi închiriat fraudulos locomotive din stînga Nistrului, cu prejudicii de peste 5.000.000 lei, anunță Noi.md

Mai exact, în lipsa unei necesități economice constatate de CFM, inculpatul și-a depășit atribuțiile prin faptul că a încheiat în afara planului de achiziții un acord suplimentar, pe motivul organizării transportării mărfurilor pe tronsonul Chișinău-Călărași-Etulia, în baza unui contract de locațiune a locomotivelor de la o companie din regiunea transnistreană. Prin urmare, a fost majorat prețul contractului.

Totodată, acesta a mai inclus un tip nou de locomotivă care nu a fost prevăzută în contactul de bază. Drept rezultat, acțiunile fostului director au determinat majorarea plăților pentru serviciile date suportate de CFM, în sumă de peste 5.000.000 lei, menționează PCCOCS, fără a preciza despre care șef este vorba.

Prin urmare, procurorii PCCOCS i-au incriminat infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu, iar Calea Ferată a Moldovei a formulat acțiune civilă în judecată, pentru recuperarea prejudiciului financiar în proporții considerabile cauzat de fostul director. Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să examineze cauza prin prisma Codului penal, care prevede ca și pedeapsă amendă de pînă la 57.500 lei sau închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Acum, inculpatul este obligat să se prezinte în fața autorităților de drept, la solicitarea acestora, iar pînă la pronunțarea unei hotărîri judecătorești finale, inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


În ceea ce privește cauza penală trimisă în judecată ulterior extrădării lui din Belgia, cu prejudicii de peste 400.000.000 lei, inclusiv pentru favorizarea a două întreprinderi care acordau servicii de transport, de comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, fiind beneficiari efectivi ai acestora, în acel dosar penal au fost aplicate sechestre de aproximativ 1.000.000 EUR.

Noi.md precizează că este vorba despre fostul șef de la Calea Ferată din Moldova (CFM), Iurie Topală.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?