Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Festivalului Bășcuțelor, în nordul țării

27 mai. 07:05   Societate
2748 0

Satul Țîra din raionul Florești a fost în weekend gazda celei de-a patra ediții a Festivalului Bășcuțelor. Evenimentul a reunit sute de vizitatori, transmite TV Nord.

„Noi din Italia am venit special ca să participăm. Ne trage aici la baștina noastră, ne trage sufletul, cu inima. Sperăm să continue tradiția, că-i frumoasă; Am cele mai bune impresii, cele mai frumoase. Ne bucurăm că tradițiile noastre nu-și pierd din farmec și ne bucurăm că se organizează anual acest festival; Ne place foarte mult Moldova, ne plac oamenii, sînt foarte simpli, foarte populari. Ne-au primit cu brațele deschise și vă mulțumim”.

Vizitatorii au putut vedea și bășcuțele din localitate.

„Cu mari emoții vin în acest sat, fiindcă aici mii-am petrecut copilăria, aici la buneii mei am crescut. De fiecare dată de cînd s-a deschis festivalul acesta al bășcuțelor n-am lipsit niciodată. Vin cu niște emoții și cred că aceste valori trebuie educate la tînăra generație; Îmi pare foarte bine că este un festival foarte frumos, oameni ospitalieri oameni cu tradiții vechi. Satul are 560 de ani, înseamnă că este foarte vechi. Păstrează patrimoniul nostru național, tradițiile, obiceiurile. Am fost în aceste bășcuțe, am fost primiți foarte bine, cu bucate naționale, un pahar cu vin, o vorbă bună”.

Festivalul vine să promoveze bășcuțele din această localitate, niște bordeie din piatră cu o vechime de peste o sută de ani.


MARIA FIODOROVICI, locuitoarea satului Țîra, raionul Florești: „Nu lăsăm noi să se piardă, este o amintire de la părinți. Ei au muncit, noi trebuie să păstrăm. Cred că și copii noștri or păstra. Ce văd aceea vor face. Aici am crescut copiii și o viață nemaipomenită. Zgomotul copiilor nu-l pot uita. Ne grămădeam multe familii, iată aici aproximativ 6-7 familii cu tot cu copii încăpeau. Copii acolo, noi aici stam la masă, scoteam plăcintele și stam la masă. Totul era bine și frumos, eram tineri.”

Satul Țîra este cea mai veche localitate din raionul Florești și are 560 de ani. Acolo sînt 30 de bășcuțe locuibile. În cadrul festivalului au putut fi vizitate 12 dintre acestea.

1
1
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?