Bunica Evdochia din Sipoteni a fost cea care a pregătit 450 de litri de zeamă. Femeia, bucătăreasă cu o experiență de peste 35 de ani, spune că o zeamă autentică moldovenească se face fără grabă și cu suflet blînd.
„Niciun secret nu există, trebuie să știi cum să o faci, cu inimă și suflet blînd mereu. E făcută cu găină de casă, cu tăieței de casă, cu borș de casă. Am venit aici la ora 6 și la ora 12 era gata. Ca să faci o zeamă gustoasă trebuie multă carne ca să fie gustos ca la țară”, a spus femeia, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.Iubitorii de zeamă au făcut coadă la ceaun.
„E foarte bună, în fiecare an venim și o mîncăm aici, sîntem mulțumiți. E preferata mea, fără zeamă nu pot trăi”.
„În primii ani de concurs, participau și cîte 10, 12 concurenți. Anul trecut, juriului chiar i-a fost greu să aprecieze, de aceea în acest an, am implicat bucătarii noștri din sat să pregătească o zeamă unică”, a relatat Vasile Rață, primarul comunei Sipoteni.
Festivalul Zemii de la Sipoteni a ajuns la cea de-a opta ediție.
Mai multe informații despre bucatele tradiționale din Republica Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.
Adăuga comentariu