X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Fermierii, la protest cu tractoarele cumpărate din banii statului

15 dec. 2020,, 18:50   Societate
7931 2

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Piaţa Marii Adunări Naţionale a devenit de nerecunoscut, motivul fiind ascuns nu în miile de luminiţe aprinse şi Pomul de Crăciun inaugurat, ci în tehnica agricolă instalată de către agricultori, care îşi manifestă „nemulţumirea faţă de politica statului în domeniul agriculturii.”

Fermierii solicită autorităţilor să le audă problemele şi să vină cu soluţii. Aceste se referă la compensaţii pentru cea de-a două grupă de cereale, dar şi unele prevederi din politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

După ce au staţionat cîteva zile tehnica agricolă la periferiile capitalei, producătorii agricoli, îndemnaţi de forţe ascunse, care, în cel mai neglijent mod își bat Joc de munca acestora şi îi folosesc în scopurile sale politice, s-au deplasat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde, după ce şi-au staţionat tractoarele, s-au lăsat de nevăzut.

Să o luăm de la început...

Întradevăr, seceta, grindina, temperaturile înalte, dar și alte calamități naturale au afectat o bună parte din culturile agricole în anul 2020. Fermieri din diferite regiuni ale țării au înregistrat pierderi, dar o afacere cumpătată în agricultură nu poate fi iniţiată fără a fi luate în calcul riscurile, la care este supus sectorul agrar. Astfel, agricultorii responsabili, care au ales să nu riște și să-și asigure culturile, asumîndu-şi unele cheltuieli, au avut de cîștigat.


Conform datelor Companiei ,,General Asigurări”, care deține locul doi pe piața Republicii Moldova la capitolul asigurări în agricultură, în anul 2020 au fost încheiate 110 contracte de asigurare, dintre care 23 de cazuri au fost deja despăgubite, fiind achitate în jur de 10 milioane de lei producătorilor. Printe listele acestora nu se regăsesc agricultorii care astăzi protestează în PMAN, din motiv că, au ales calea cea mai simplă, ce implică minim cheltuieli din partea acestora şi maxim cheltuieli din partea statului.

În mare parte, problemele financiare ale agricultorilor protestatari nu sînt datorate anului nefavorabil, dar au apărut din cauza gestionării iresponsabile a mijloacelor financiare obţinute. Pe parcursul anului, acestora le-au fost oferite subvenţii întru susţinerea sectorului agricol şi anume recuperarea cheltuielilor, procurarea tehnicii agricole şi dezvoltarea acestui sector, însă nu în toate cazurile mijloacele financiare au fost folosite în această destinaţie.

În anii precedenţi, mai favorabili, pe cînd agricultorii obţineau cantităţi mai mari de roadă şi respectiv, aveau un venit mai bun, aceştia nu l-au utilizat pentru prevenirea unor riscuri cum ar fi seceta, grindina, inundaţiile, dar l-au utilizat în scopuri personale pentru achiziţionarea caselor, automobilelor scumpe şi vacanţelor de lux în afara ţării.

La fel, o mare parte a întreprinderilor gestionate de fermierii protestatari, utilizează terenurile agricole ale mai multor persoanelor fizice fără a încheia contracte de arendă, fapt prevăzut de legislaţia în vigoare. Aceast lucru se întîmplă din motiv că, marea majoritate a persoanelor fizice sau se află peste hotarele ţării, sau sînt decedate, ceea ce le permite agricultorilor să se eschiveze de la plata impozitelor. În urma realizării mărfii nu sînt indicate veniturile reale obţinute, astfel încît nu toate terenurile agricole sînt arendate conform legislaţiei şi nu este posibil de a fi verificată cantitatea recoltei obţinute cu cea realizată. Deci, agricultorii au posibilitatea de a realiza o parte din marfă fără achitarea taxelor prevăzute.

În marea majoritate a cazurilor, agricultorii nu angajează oficial salariaţii lor, dar îi folosesc la munca sezonieră. Astfel, deducem faptul că, impozitele şi asigurarea medicală nu sînt achitate, iar statul suportă prejudicii financiare.

Multe semne de întrebare ridică şi tractoarele deţinute de fermieri, amplasate la moment în PMAN, valoarea unora fiind de milioane de lei. Majoritatea tehnicii şi utilajelor agricole ale agricultorilor a fost achiziţionată prin diverse proiecte de subvenţionare oferite de către MADRM prin intermediul instituţiilor subordonate.

Astfel, unele tractoare care la moment sînt dislocate în PMAN, aparţin de facto Agenţiei pentru Dezvoltare şi Modernizarea Agriculturii fiind achiziţionate de către fermieri în rate.

De menţionat că, scopul Agenției constă în facilitarea accesului fermierilor la tehnică și echipament agricol modern prin vînzare-cumpărare, inclusiv în rate, întru asigurarea creșterii producției agroalimentare competitive și dezvoltarea unei oferte de alternative/soluții pentru modernizarea agriculturii, prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar.

Astfel, agricultorii care au achiziţionat tehnica sus menţionată prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare şi Modernizarea Agriculturiiau avantajul să o achite în rate, fără dobînda anuală şi careva penalităţi pentru reieşalonarea ratei. Potrivit unor puncte stipulate în contractul de vînzare-cumpărare, tehnica agricolă a fost vîndută în rate cumpărătorului cu scopul prestării serviciilor de mecanizare a lucrărilor în agricultură. Prin urmare, cumpărătorul se obligă să folosească obiectivul vînzării în strictă conformitate cu directivele menţionate în contract.

Totodată, cumpăratorul a stabilit locul permanent de amplasare a obiectului vînzării, adică a tehnicii, la adresa unde este înregistrată întreprinderea. Astfel, cumpărătorul nu are dreptul să schimbe locul de amplasare permanentă a obiectivului vînzării fără acordul primit anterior în scris al vînzătorului, clauză încălcată la moment de către fermieri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?