X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Fermierii au venit cu un nou demers către Ministerul Agriculturii

8 feb. 15:11   Societate
17763 0

Fermierii din raionul Edineț au transmis un nou demers către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în care spun că sînt nemulțumiți de selectarea de către MAIA a fermierilor care vor fi ajutați de stat în urma furtunii din 25-26 iulie 2023.

Într-un comunicat de presă, Forța Fermierilor remarcă că aproape toți semnatarii nu sînt membrii asociației.

”Ieri Guvernul deja a aprobat Regulamentul privind alocarea mijloacelor financiare pentru unii producători agricoli, care au suferit în urma calamităților naturale în anul 2023, inclusiv unor fermierilor din raionul Edineț.

Nedumerirea și indignarea agricultorilor din raionul Edineț este legată de abordarea selectivă a Ministerului Agriculturii în raport de fermieri , care au suportat pierderi în urma furtunei din 25-26 iulie 2023. Din 95 de întreprinderi afectați, care dispun de acte confirmative CSE, doar 7 vor primi ajutor de stat pentru prejudiciu pentru livezi și sere. Ceilalți fermieri, mulți dintre care au pierdut aproape toata recolta de cereale și oleaginoase, au fost ignorați și discriminați fără că măcar acest subiect să fie discutat public în raion”, se arată în nota de presă. .

"Este o lovitură masivă pentru fermierii noștri, care deja se luptă cu fluctuațiile de piață și condițiile dificile", a declarat un reprezentant al grupului. Avem nevoie urgentă de intervenție guvernamentală pentru a asigura continuarea activității noastre și pentru a preveni o criză alimentară", se arată în demers.

Fermierii cer includerea unor măsuri specifice în Proiectul Hotărîrii Guvernului pentru acordarea de ajutoare financiare, inclusiv compensații pentru culturile distruse și asistență în implementarea unor sisteme de irigare care să prevină astfel de pierderi în viitor.

În cazul în care fermierii nu vor fi auziți, aceștia amenință cu proteste.


Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a răspuns încă public la cererile fermierilor.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?