X 
Arşiţa stiri: 229
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1421

Fermierii amenință cu noi proteste și impun un ultimatum

21 aug. 11:19   Societate
2 ore in urma 1123 0

Fermierii impun un ultimatul autorităților și spun că dacă în cel mult 7 zile nu vor avea o întîlnire cu Președinta țării Maia Sandu, cu Președintele Parlamentului dar și cu membrii comisiei parlamentare speciale, atunci ei vor ieși din nou la proteste.

Ultimatumul vine în contextul nedorinței Guvernului Republicii Moldova de a institui stare de urgență în domeniu agriculturii.

”Asociația Forța Fermierilor este profund dezamăgită de rezultatul întâlnirii cu prim- ministrul Republicii Moldova. Din nou ne-am confruntat cu atitudine superficială a guvernării asupra unei probleme grave a celei mai importante ramuri economice din care peste jumătate din populația țării își obțin veniturile, pentru foarte mulți agricultura fiind unica sursă de existență.

Guvernul a afirmat ieri că propunerea Asociației Forța Fermierilor de a declara starea de urgență va dăuna mai mult decât va aduce beneficii, însă nu a menționat cui va dăuna și cui va aduce beneficii. Păgubiții sunt evidenți și publicul îi cunoaște foarte bine: sunt agricultorii micro, mici și mijlocii care deja sunt în plin procese de executare silită a datoriilor de către creditori, iar ca efect în viitorul apropiat vor fi păgubiți și cetățenii Republicii Moldova, pentru că odată cu dispariția acestei clase de antreprenori din agricultură încasările la bugetul public național vor scădea foarte mult, iar singurii care vor beneficia de aceste consecințe vor fi executorii judecătorești și companiile transnaționale care vor prelua la prețuri de nimic datoriile, terenurile și bunurile cele mai importante ale agricultorilor falimentați.

Reiterăm că Guvernul României nu a ezitat în a declara „Stare de Urgență în Agricultură” și nu a găsit pretinse „daune” invocate de Guvernul nostru, ba dimpotrivă anume guvernul României a facilitat stoparea calculării penalităților de întârziere la datoriile agricultorilor, a suspendat plățile la credite și împrumuturi pe cel puțin 12 luni, a alocat ajutor financiar consistent din bugetul de stat pentru stabilizarea situației pe termen scurt, și a introdus măsuri eficiente de redresare a agriculturii pe termen lung”, se arată în nota de presă a Asociație.


Totodată, potrivit fermierilor, ajutorul anunțat ieri de Guvernul Republicii Moldova de 100 mln lei reprezintă o sumă mare de bani pentru un cetățean de rând, însă divizată la miile de agricultori aflați în pragul falimentului constituie un suport financiar foarte mic și ineficient, care nu va acoperi nici pe jumătate cheltuielile cumulate la un loc aferente celor de judecată, cu executorii judecătorești sau penalitățile de întârziere la datorii a unui agricultor micro, mic sau mijlociu.

”Unica soluție eficientă pentru toți este inițial declararea stării de urgență în agricultură cu scopul de a stopa calcularea acestor penalități de întârziere la datorii și de a opri procesul de executare silită, după care aplicarea unor măsuri de stabilizare financiară a situației pe termen scurt și termen lung, inclusiv prin adresarea la partenerii externi pentru ajutor financiar și prin emiterea de garanții de stat la refinanțări. Măsurile pe termen lung incluzând și adoptarea unei noi strategii de transformare a sectorului agricol la noile schimbări de climă.

Anume din nedorința Guvernului de a institui Stare de Urgență în Agricultură și aplicarea măsurilor propuse de Asociația Forța Fermierilor de remediere a situației de criză, ne adresăm repetat Președintelui și Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea de a interveni ca instituții abilitate pentru declararea „Situațiilor excepționale”. Sperăm că Parlamentul Republicii Moldova nu a creat în 25 iulie 2024, cu votul majoritar a tuturor fracțiunilor, Comisia Specială Parlamentară pentru situația din Agricultură doar din motivul de a mima o acțiune politică sau legală de dragul unui șou mediatic, ci și-a pus intenția de a interveni eficient.

În acest context cerem în cel mult 7 zile întâlnirea cu doamna Președintă a țării Maia Sandu, cu domnul Președinte al Parlamentului și cu membrii comisiei parlamentare speciale.

În caz contrar credem că sunt inevitabile proteste regionale și naționale ale fermierilor, care deja nu au ce pierde și care vor ieși deja la manifestații nu doar cu lozinci economice”, mai spun fermierii.

Amintim că prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, au discutat cu mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr despre modalitățile de depășire a situației dificile în care se află sectorul agricol, urmare a secetei și temperaturilor extreme din această vară.

În cadrul dialogului, prim-ministrul a anunțat că, în următoarele două săptămîni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.

La rîndul lor, fermierii au spus că acești bani nu vor salva cu nimic situația gravă existentă în agricultură.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав