X 
Arşiţa stiri: 208
Jocurile Olimpice stiri: 231
Transnistria stiri: 1460

Expert: Moldovenii contractează mai multe credite ipotecare

5 aug. 09:15   Societate
2106 0

Într-un singur trimestru al acestui an, moldovenii au contractat semnificativ mai multe credite decît în anii trecuți.

Acest lucru se datorează în mare parte scăderii ratei dobînzii, care a ajuns la un nivel confortabil pentru populație. Constatarea a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță. Deși fenomenul creditelor imobiliare în Republica Moldova este de două-trei ori mai slab față de țările din regiune, totuși situația este mai bună decît acum 10 ani. Cu toate acestea, cei care deja au un credit spun că dobînda este la fel de mare și cu greu achită rata lunară, notează Noi.md cu referire la moldova1.

Cei care au deja un credit ipotecar spun că nu sînt mulțumiți de condițiile oferite de bănci. Mai mult, aceștia menționează că pentru familiile tinere este mult mai complicat să facă față unui credit ipotecar.

„Nu chiar avantajoase, luînd în vedere faptul că eu l-am luat încă în 2019 înainte de pandemie. S-a ridicat rata la BNM, banca la care eu am luat nu a coborît înapoi rata. Deci, practic 10,5, avînd acum o rată de 7,5 la BNM”;

„ - Cum vi se par condițiile, sînt mai avantajoase? - La momentul de față nu. Cred că pentru tinerele familii destul de complicat să se descurce la prețurile care sînt la imobil”;


„Este avantajos dacă nu ai alte soluții. Dacă ai alte soluții, atunci nu. Nu-i chiar avantajos, deoarece oricum procentul creditului ipotecar este unul mare. La moment, rata lunară care o achităm noi este 11,8, dar a fost mai mare”, au relatat oamenii.

De cealaltă parte, cei care nu au un credit ipotecar spun că sînt deschiși pentru a contracta unul, deoarece dorința de a avea propria locuință este mare. „Nu am credite, dar în plan am pe viitor să iau ipotecă. Ceea ce ține de bancă da, pentru că e totul oficial, trebuie să demonstrezi că ai un salariu oficial, contract de muncă, respectiv banca îți dă atît cît tu poți să plătești din salariul tău de muncă, respectiv, e destul de ok”;

„ Nu demult aveam gîndul ca să-mi iau apartamentul meu și să iau un credit ipotecar. Cred că e mai bine decît să dau pentru chirie în fiecare lună. Avantajos este atunci cînd iei credit și îți oferă banca creditul necesar”;

„Nu zic nu. Dacă o să fie necesar o să iau. E foarte dificil să-ți iai acum un apartament și condițiile și la bancă dacă e să compar cu alte țări cred că e mai convenabil să-ți iei în alt stat”, au spus oamenii.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în prezent se observă o tendință de scădere a dobînzii, ceea ce face mai avantajoasă ideea de contractare a unui credit ipotecar.

„În prezent, sîntem la 7,6%, medie trimestrială cu o tendință clară de scădere a acestei rate a dobînzii și terminăm anul în jur de sper sub 7%, ceea ce ne apropiem de minimum care l-am înregistrat în perioada 2018 - 2021. Orice împrumut luat astăzi, în timp el, efortul dumneavoastră ca să îl achitați este cu mult mai mic”, susține expertul.

Potrivit Băncii Naționale, în prima jumătate a acestui an au fost contractate peste 5700 de credite ipotecare. Mărimea medie a unui credit ipotecar este de aproximativ 50 de mii de euro.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав