X 
Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Expert: Guvernarea trebuie să comunice sincer cu populația

24 noi. 08:45   Societate
1307 1

Guvernarea trebuia și încă are timp să pregătească populația pentru scenarii negative legate de deconectările de electricitate și furnizarea de gaz. Declarația a fost făcută de analistul politic Dionis Cenușa, informează tribuna.

Potrivit spuselor sale, autoritățile ucrainene zilnic spun populației cum să se pregătească pentru deconectarea de energie (să achiziționeze plapume, haine călduroase etc.).

„Nu am văzut nicio mișcare în această direcție din partea guvernării de la Chișinău. Întrebarea este de ce nu se lucrează activ pe pregătirea civilă (civil preparedness)”, a adăugat el, într-o postare pe Telegram.

Expertul a menționat că, iarăși vorbim despre o criză energetică în proces de derulare, recunoscută de autoritățile de la Chișinău, dar și la nivel internațional. Deci, după cum putem vedea, nu exista o pregătire cuprinzătoare pentru scenariile negative legate de ramificațiile și schimbările trăsăturilor crizei energetice.

„Un plan de acțiuni urgent pentru pregatire civilă (civil preparedness) trebuie elaborat și implementat imediat, folosind o comunicare explicită și promptă cu populația, pentru a o pregăti în fața unor amenințări, care par tot mai inevitabile, legate accesul limitat la electricitate și servicii publice care depind de energie (apă potabilă, canalizare, telecomunicații)”, a subliniat liderul de opinie.

El a spus că a vorbit despre lucru și anterior și putea fi făcut cu mult timp înainte.

„Dar cred în continuare că guvernarea nu se va încăpățîna și va admite că trebuie să comunice sincer cu populația despre pregătirea civilă în condiții de criză (vezi exemplul Ucrainei)” a adăugat Dionis Cenușa, precizînd că „doar comunicarea despre economia de energie nu este suficientă și trebuie să fie centrată de asemenea pe comportamentul populatie în condiții de deconectări de electricitate”.

Reamintim că ieri, aproape toată Republica Moldova a rămas fără lumină din cauza unei pene de curent survenită după o serie de bombardamente din țara vecină. Acest lucru a creat haos pe străzi din cauza că nu lucrau semafoarele, oamenii s-au pornit pe jos spre case, iar mașinile au făcut coadă la benzinării.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав