X 
Transnistria stiri: 1366
Eurovision stiri: 499

Enoriaşii vor reconstrucţia bisericii Sfînta Parascheva din Călăraşi

5 mai. 2022,, 21:00   Societate
3072 0

Au rămas doar pereţii şi câteva obiecte de cult. Aşa arată biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din oraşul Călăraşi, care a fost cuprinsă de flăcări acum două zile. Verdictul dat de specialişti este neatenţia la utilizarea focului deschis. Între timp, oamenii din localitate împreună cu preotul lăcaşului strâng resturile după ardere şi speră că în vor reuşi să reconstruiască biserica, relatează Noi.md cu referire la trm.md.

Biserica Sfânta Parascheva a fost construită acum 10 ani. După incendiu, din lăcaşul sfânt au rămas doar pereţii, icoanele, cărţile liturgice şi mobilierul bisericesc, iar restul s-a făcut scrum. A fost salvată doar cantina socială. Acum locuitorii zonei s-au mobilizat pentru a evacua deşeurile provocate de ardere.

Raisa Popa locuieşte în apropierea lăcaşului sfânt şi spune că cel mai tare îi era teamă ca flăcările să nu se răspândească şi în gospodăria sa. „Eu foarte mult m-am stresat deodată, fiindcă noi am avut pojar în casă astă iarnă şi ştiţi am retrăit acele clipe. Noi mai avem lemne în dosul casei. Am avut noroc de la Dumnezeu că nu a fost vânt”, a relatat Raisa Popa, locuitoare Călăraşi.

Autorităţile publice locale, dar şi locuitorii din zonă susţin că vor oferi sprijin pentru a reconstrui biserica. „Credem că o să mergem cu apelul către consilieri şi să mergem cu un ajutor din partea primăriei, a administraţiei publice locale. Sfatul nostru este să se deschidă un cont bancar pe numele bisericii pentru a se aduna fonduri”, a menţionat Vladimir Susarenco, viceprimar Călăraşi.

„Eu sun bătrână şi tot am să ofer un ajutor, cât am să îmi permit. Biserica era aşa amenajată şi frumoasă”.

„Trebuie experţii să vină şi să analizeze. Să începem din nou a o reconstrui. Aici unde e bisericuţa, e cel mai sărac sector din oraş, e o situaţie mai delicată. Biserica era practic un refugiu pentru romi, pentru că aici nu e nici şcoală, nici grădiniţă, nici un obiect social”, a declarat Dumitru Rusu, preotul bisericii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?