X 
Arşiţa stiri: 225
Transnistria stiri: 1464
Preşedintele stiri: 4135

Eliberarea. Operațiunea Iași-Chișinău: La Chișinău a avut loc prezentarea unei cărți și a unui film documentar

24 aug. 08:00   Societate
2 ore in urma 1251 0

La 23 august, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă, a avut loc prezentarea unei cărți și a unui film documentar al doctorului în istorie și politologului Boris Șapovalov, și al generalului de divizie, fostului ministru al Apărării și deputat al Parlamentului, Victor Gaiciuc.

Cartea și filmul „Eliberarea. Operațiunea Iași-Chișinău” se bazează pe evenimente reale și conțin documente istorice, al căror mesaj principal este să nu uităm istoria țării noastre și să ne amintim de adevărații eroi care ne-au dăruit un cer pașnic.

Autorul Boris Șapovalov menționează că, cu trecerea timpului, multe evenimente istorice au început să fie interpretate în diferite moduri, iar ceva a fost deja dat uitării. Scopul său principal este să le reamintească oamenilor cum s-au desfășurat, de fapt, evenimentele din acea vreme.

„În ultima perioadă, istoria a fost rescrisă din anumite motive politice sau geopolitice, există foarte multe falsificări. În 80 de ani multe s-au uitat, chiar și din ceea ce anterior se amintea, se spunea și se scria. Valoarea acestei cărți constă în faptul că este alcătuită în întregime din documente. Acestea sînt jurnalele operațiunilor de luptă ale diviziilor, armatei, corpurilor de armată, acestea sînt ordinele Înaltului Comandament Suprem. Este o bază documentară pur istorică. Puteți interpreta aceste evenimente în moduri diferite, le puteți trata diferit, dar atunci cînd iei un document și îl citești, toate interpretările și variațiile iau sfîrșit. Pentru că acolo este scris clar și exact cine cu cine a luptat, cine împotriva cui a luptat, cine și de partea cui a fost și cine a cîștigat bătălia”.


Potrivit lui Șapovalov, cartea va prezenta interes atît persoanelor care studiază istoria în mod profesional, cît și amatorilor, elevilor și studenților:

„Cartea este concepută pentru diferite categorii de cititori. În primul rînd, pentru cei care sînt interesați de istorie, istorici și profesioniști, în special pentru amatorii de istorie militară. Această carte este interesantă și pentru tineri, pentru studenți, elevi și profesori. Pentru cei care sînt cu adevărat interesați de istoria regiunii noastre și vor să știe ce s-a întîmplat cu adevărat aici cu 80 de ani în urmă”.

Deputatul parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a remarcat importanța cunoașterii de către tineri a istoriei țării lor și a marilor evenimente istorice:

„În fiecare zi asistăm la atacuri colosale asupra trecutului istoric. În procesul educațional practic nu există materiale, ore de studiu, în care tinerii să poată primi informații obiective, de încredere despre ceea ce s-a întîmplat în acei ani, despre acele crime împotriva umanității, despre evenimentele tragice care au avut loc pe teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului”.

Unul dintre liderii Mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare „August”, Alexei Petrovici, i-a felicitat pe autori pentru prezentarea cu succes: „Vă felicit pentru lansarea noii cărți! Din păcate, nu întotdeauna se pot găsi bani pentru cărțile potrivite”. De asemenea, el a citit o poezie dedicată operațiunii Iași-Chișinău din 23 august 1944, cînd soldații Armatei Roșii au intrat triumfători în oraș.

„В ночи пылало небо Кишинева,
и город наш израненный стоял.
А батальон, в молчании суровом,
сигнал атаки на фашистов ждал”.

Vă reamintim că mai multe informații despre evenimentele istorice din Moldova puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

13
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав