Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Ea creează și concepe costume teatrale din diferite epoci

4 feb. 13:21   Societate
2102 0

Este o fire creativă, o profesionistă exigentă care gîndește, creează și concepe costume teatrale din diferite epoci, în care îmbracă actorii din numeroase spectacole realizate la teatrele din țară și de peste hotare. Vorbim despre Stela Verebceanu, designer vestimentar și deținătoarea mai multor premii pentru cele mai bune costume teatrale.

La acest început de an, Stela Verebceanu creează vestimentație pentru cîteva spectacole. Am surprins-o la cea mai anevoioasă etapă, o probă de costume la spectacolul „Mașinăria Cehov” de Matei Vișniec de la Teatrul Rus „Anton Cehov” din Chișinău.

„E prima probă, e foarte dificil fiindcă se adună toate elementele de costum. Actrița va fi cu mîinile legate, mînicile sînt hiperbolizate, mari și lungi”, a spus designerul vestimentar.

Acum peste două decenii, Stela Verebceanu a creat costume pentru același spectacol montat de Petru Vutcărău la Teatrul „Eugene Ionesco". Pentru noua montare a recitit textul care a emoționat-o pînă la lacrimi.

„Mi-am dat seama cîtă premoniție, cîtă profunzime are textul acesta. Costumele se deosebesc de cele de acum 21 de ani. Se deosebesc nu atît prin concept fiindcă eu am rămas plăcut surprinsă de cît de constructiviste au fost ele făcute, gîndite atunci. Acum ele trebuie neapărat adaptate, sînt alte materiale, alte tehnologii, dar, în principiu, conceptul rămîne același”, a declarat ea.


Costumele concepute de Stela pentru spectacolele de la Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul „Luceafărul” sau Teatrul „Mihai Eminescu”, mai recent pentru tragicomedia August sînt adevărate bijuterii vestimentare.

„Stela e o minune pentru că are simțul materialului, simțul piesei, simțul personajului. Sunt niște costume superbe care întregesc biografia fiecărui personaj”, a precizat actrița Tatiana Lazăr.

„Orice spectacol are un scop în sine, orice regizor trebuie să aducă un mesaj către spectator și pe cît de bine voi rezona eu cu acest mesaj. Costumele trebuie să facă parte din toată istoria asta, să ajute actorul, să ajute regizorul și să aducă valoare la acest spectacol. Unde e necesar acoperim costume interesante din diferite spectacole”, a adăugat Stela Verebceanu.

Mai bine de un deceniu, Stela Verebceanu a creat costume pentru faimosul circ „Salto Natale” din Elveția, a conceput vestimentația scenică pentru spectacole montate în Japonia, Italia și România.

„Am colaborat acolo și acolo, dar aici e acasă și totuși e teatru. Circul e circ, dar teatrul e teatru. Mi-a fost dor și la un moment dat chiar vrei să te sedimentezi undeva și eu am hotărît să mă sedimentez la mine acasă. Mă bucur mult că este o viață activă teatrală și sînt solicitată”, a conchis designerul vestimentar.

Deși e solicitată de mai multe teatre, Stela Verebceanu are planuri și pentru alte proiecte.

„Mi-aș dori să facem un muzical aici, la noi în Moldova, ceva mare cu multe costume, un Broadway, dar e vorba de o investiție serioasă, dar mi-ar plăcea și știu să fac asta, așa, ceva cu fantezie”.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?