X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

E timpul de cules strugurii: ce pericol prezintă fermentarea vinului

10 sep. 12:15   Societate
2 ore in urma 706 0

Culesul strugurilor este în toi. În aceste zile, gospodarii prepară mustul, pe care îl depozitează în beciuri. Unii uită însă că gazele de la fermentarea vinului sînt extrem de periculoase și le pot pune viața în pericol.

Astfel că specialiștii îndeamnă oamenii să fie prudenți în perioada fermentării și le recomandă să nu depoziteze recipientele cu must în beciuri sau în spații în care nu au ventilare corespunzătoare.

Pe mai multe podgorii din satul Sireți, raionul Strășeni, culesul strugurilor este în toi. Am mers în gospodăria lui Gheorghe Sula, care prepara vinul nou, transmite tvrmoldova.md.

„O culegem de pe deal, o aducem acasă, o dăm la zdrobire, după care lăsăm să fermenteze în cadă și din cadă o scoatem și punem în butoaie. Așteptăm deja să fiarbă și știm că nu trebuie să intrăm cînd e fierberea în beci că trebuie să fim foarte atenți”, a spus Gheorghe Sula.

Beciul gospodarului poate servi un exemplu și pentru alți localnici. Pe lîngă faptul că e plin cu borcane de dulceață, zacuscă și murături, acesta are mai mult găuri de aerisire ce împiedică acumularea de dioxid de carbon în timpul fermentării mustului.


„Da, sînt două găuri, una în colțul acesta și alta în celălalt colț ca aerul să circule. Strugurii îi zdrobim acum și după depozităm vinul aici în beci. Deja să fim sănătoși, să-l putem bea”, a mai spus gospodarul.

În cazul în care concentrația de dioxid de carbon în aer este foarte mare, o persoană își pot pierde cunoștința, iar consecințele pot fi chiar fatale. Medicii și salvatorii îndeamnă populația să fie responsabilă și să nu intre în încăperile neaerisite în timpul fermentării.

„Dioxidul de carbon este un gaz care nu are gust și nici miros este mai greu decît oxigenul, de aceea el se depozitează jos într-o încăpere. Pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile este recomandat de a nu intra în această încăpere”, spune medicul de familie, Rodica Ceadvar.

„Excludeți amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise. Anunțați pe cineva că veți intra în astfel de încăpere. Verificați concentrarea de oxigen în încăperea în care intrați prin aprinderea unei lumînări. În cazul în care se va stinge înseamnă că nu există suficient oxigen. Nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să fiți intoxicat și dumneavoastră”, a menționat ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, anul trecut nu au fost înregistrate decese din cauza intoxicațiilor cu dioxid de carbon. În situații de risc, specialiștii îndeamnă oamenii să sune la serviciul unic de urgență 112.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав