X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Două concursuri de la Consiliul Superior al Procurorilor, organizate cu încălcări grave

10 apr. 14:53   Societate
1999 0

Un nou dezmăț la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), după scandalul din jurul concursului pentru selectarea Procurorului General al Republicii Moldova.

De această dată, se pune sub semnul întrebării legitimitatea a două concursuri desfășurate de CSP cu privire la selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției Procurorilor din 4 martie 2024, prelungit pînă la sfîrșitul lunii curente, dar și cel pentru șefia Inspecției Procurorilor din 28 martie 2024, cîștigat de Mircea Roșioru.

La ambele concursuri, CSP ar fi modificat Regulamentul, contrar prevederilor legale stabilite de Parlamentul Republicii Moldova, îngrădind astfel accesul a mii de juriști de a-și încerca norocul. Mai exact, deputații au stabilit că la aceste funcții poate candida orice persoană care are o vechime juridică de cel puțin 10 ani, însă CSP-ul ar fi inclus la sfîrșit și sintagma „în condițiile art.20 alin.(3) din Legea nr.3/2016”, fapt ce permite doar procurorilor, judecătorilor, ofițerilor de urmărire penală, ofițerilor CNA, să depună dosarele.

Membrul CSP, Andrei Cebotari, a expediat în adresa Parlamentului Republicii Moldova și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) un demers prin care sesizează aceste nereguli, solicitare care ar urma să fie examinată inclusiv și la cea mai apropiată ședință a CSP.


Contactat de redacția realitatea.md și întrebat de ce intervenit cu acest demers abia acum, după ce a fost numit un șef la Inspecția Procurorilor, Andrei Cebotari a avut o explicație.

„Pentru că de 3 luni am venit cu aceste discutii la Consiliu, și desi majoritatea colegilor m-au susținut, nu știu cum se face că de fiecare dată anunțul pe pagina web a Consiliului se publică cu acest abuz. Reieșind din faptul că aceste discuții colegiale nu au dus la nimic, văzînd că anunțul din 5 aprilie a fost în continuare postat cu această ilegalitate, de data asta am înregistrat în mod oficial scrisoarea și am sesizat Parlamentul”, a menționat membrul CSP.

Amintim că Mircea Roșioru, fost procuror-adjunct al Procurorului General, a fost numit în funcția de Inspector-șef al Inspecției procurorilor. Anunțul a fost făcut de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la ședința din 28 martie curent.

Între timp, concursul pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției Procurorilor a fost prelungit de membrii CSP, prin e-mail, pînă la sfîrșitul lunii curente.

1
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?