X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Doi candidați aspiră la fotoliul de procuror general

23 noi. 2023,, 15:57   Societate
2299 0

Un avocat și un procuror vor lupta pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Doar ei și-au depus dosarele pentru a participa la concursul organizat de CSP.

Este vorba despre actualul adjunct al procurorului general interimar, Igor Demciucin și avocatul Ilie Rotaru, care anterior a mai rîvnit la acest fotoliu. Concursul a fost anunțat după ce Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general, prin decret prezidențial.

Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor, etapa pentru depunerea dosarelor pentru funcția de procuror general s-a încheiat, miercuri, 22 noiembrie, transmite Noi.md cu referire la jurnaltv.md.

Astfel, în termen de 20 de zile lucrătoare, membrii CSP vor examina în ședință închisă conținutul dosarelor și vor decide dacă cei doi candidați îndeplinesc condițiile de participare la concurs. Ulterior, vor stabili data desfășurării interviului.

Primul candidat este avocatul Ilie Rotaru. Acesta a candidat anterior pentru funcția de președinte, de deputat, de judecător la Curtea Constituțională, de Avocat al Poporului, dar și de procuror general. Pe 26 iunie 2017, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Rotaru a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, pe numele său fiind eliberat atunci mandat de arestare. Ulterior, magistraţii i-au interzis să lucreze în domeniul gestionării bunurilor și mijloacelor financiare pe o perioadă de cinci ani, Ilie Rotaru fiind găsit vinovat de deposedarea unui om de afaceri din Belgia de un imobil cu suprafața de 360 de metri pătrați și un teren aferent amplasat în Bălți, evaluat la 40 de mii de euro. Rotaru a pledat nevinovat și a spus că dosarul i-a fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc, pe care l-a acuzat în 2010 că a preluat ilegal de la el controlul asupra unui centru comercial.


Cel de-al doilea candidat pentru funcția de procuror general, Igor Demciucin și-a început cariera în 2010, cînd a fost numit acuzator de stat în Procuratura sectorului Buiucani. În 2016, acesta a obținut funcția de procuror în cadrul PCCOCS. În septembrie 2022, membrii CSP l-au desemnat pe Demciucin adjunct interimar al procurorului-șef al PCCOCS. Peste un an, acesta a fost numit în funcția de adjunct al procurorului general interimar.

Ieri, înainte de ședința Guvernului, ministrul Justiției, Veronica-Mihailov Moraru, a declarat că pentru această funcție ar trebui să candideze mai multe persoane.

"Ar fi bine să avem cît mai mulți ca să putem alege cel mai bun din cei mai buni. Trebuie să luăm în calcul și modificările la legea privind evaluarea extraordinară prin care se propune ca la orice concurs să fie cel puțin doi candidați care ulterior să fie evaluați, că să evităm repetarea concursului."

2
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?