Nu există reguli speciale de comportament pentru scafandri atunci cînd întâlnesc rechini, dar există o regulă de aur care spune că trebuie să stai calm sub apă, iar dacă acolo există un rechin, atunci, ca și în cazul unui cîine, nu trebuie să faci mișcări bruște.
O astfel de opinie a exprimat scafandrul Dmitrii Aldoșin, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandr Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md
"În niciun caz nu trebuie să vă apropiați brusc de el sau să înotați brusc, să fugiți. De la bun început trebuie să spunem că noi nu sîntem hrană pentru rechini. În toate cazurile în care rechinii au atacat oameni, de obicei a fost atunci cînd rechinii erau înfometați. Noi facem scufundări în rezervațiile unde există mulți pești, unde rechinii sînt hrăniți. Respectiv, atunci cînd un rechin este hrănit, el nu este periculos, pentru că nu este interesat de oameni ca hrană. Lui îi plac peștii, nu îi plac oameni. Desigur, atunci cînd nu există pește, unde pescuitul este dezvoltat foarte activ, unde chiar nu există pește, există acești rechini înfometați, sălbatici, care atacă tot ce mișcă, ca un cîine sălbatic", a spus Dmitrii Aldoșin.
Potrivit lui, scafandrii moldoveni aleg să se scufunde cu rechini în rezervații și întotdeauna se scufundă în rezervațiile UNESCO sau în rezervațiile locale. Acolo sînt foarte mulți pești, iar rechinii sînt sătui și nu sînt interesați de oameni.
"Ne scufundăm în locurile unde sîunt mulți rechini pentru a-i urmări. Ne scufundăm la fund și așteptăm. Rechinii fie sunt deja acolo, fie vin și pur și simplu înoată. Se pot apropia la 5 metri sau mai aproape, sau pot trece pe lîngă noi. Dar nu înoată foarte aproape și nu par agresivi. Rechinul se comportă calm sub apă", a spus scafandrul.
El a precizat că un rechin se poate comporta diferit dacă se află într-o stare de agresivitate, la fel ca un cîine sălbatic. Este important de observat aceste comportamente.
"Cea mai importantă regulă este să rămîneți calmi, să nu alergați niciodată spre ei, să nu înotați niciodată aproape de rechin pentru a-l putea filma, deși chiar și atunci rechinii întotdeauna se îndepărtează. Le este frică de oameni. Eu am întîlnit foarte mulți rechini, sute de rechini sub apă. Ei bine, există rechinul de mătase, despre care instructorul avertizează imediat că acești rechini sînt curioși, pot înota aproape, chiar și la 2 metri, și brusc se întorc în fața scafandrului și înoată departe. Acest lucru este întotdeauna interesant, desigur, și întotdeauna un pic înfricoșător", a subliniat Dmitrii Aldoșin.
Adăuga comentariu