Preşedintele stiri: 3607

Din 15 august, țigările vor dispărea din vitrine

31 iul. 2020,, 11:45   Societate
3294 1

Începînd cu 15 august, intră în vigoare o nouă prevedere legislativă legată de comercializarea produselor din tutun.

Peste două săptămîni va fi interzisă expunerea vizibilă a țigărilor în vitrine, transmite Diez.md.

„Din 15 august, nu veți mai vedea vitrina cu țigări, aceasta va fi ascunsă. Ce vor face fumătorii? Simplu. Persoana adultă va întreba vînzătorul despre lista cu produsele disponibile și despre prețuri. Vînzătorul ar trebui să solicite actul de identitate pentru a fi sigur că persoana este adultă și îi va oferi o foaie cu prețuri.

În practică, fiecare fumător cam știe ce țigări preferă sau știe și o alternativă a celor preferate, deci nu prea va avea nevoie de această listă. Mai sînt cîteva restricții. Nu doar țigările trebuie să dispară din vitrină, ci și dispozitivele pentru fumat, adică aparate de narghilea, aparate pentru încălzirea tutunului, scrumiere și altele.

La fel, va fi interzisă afișarea inscripției sau a indicatorului despre comercializarea țigărilor sau a produselor conexe de tipul «Aici se vînd țigări», «Țigările se vînd la prima casă» și altele. Va fi interzisă utilizarea brandului sau a elementelor din brand pentru a indica că acolo s-ar vinde țigări.


Probabil unii se întreabă unde s-a mai văzut așa ceva. Nu este o invenție a Republicii Moldova. Nu sîntem noi prima sau unica țară care implementează această politică restrictivă. Este o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății. Interzicerea expunerii vizibile a țigărilor este deja implementată în mai multe state, ca:

# Islanda – 2001;

# Canada – 2005;

# Irlanda – 2009;

# Norvegia – 2010;

# Finlanda – 2012;

# Noua Zeelandă – 2012;

# Serbia – 2013;

# Croația – 2014;

# Rusia – 2014;

# Marea Britanie – 2015.

În Letonia, interdicția similară intră în vigoare la 1 octombrie 2020.

Agenții economici au avut la dispoziție cinci ani pentru a se adapta la această prevedere legislativă. Cei care o vor încălca riscă o amendă de la 13 500 pînă la 15 000 de lei”, a explicat activistul civic Rodion Gavriloi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий