X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Deținuții grav bolnavi, eliberați din închisoare. Proiectul Ministerului Justiției

21 mai. 18:46   Societate
2308 0

Ministerul Justiției a lansat spre consultare publică un proiect de hotărâre a Guvernului care propune un nou regulament privind procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi, transmite Noi.md.

Scopul principal al acestui regulament este de a facilita eliberarea deținuților grav bolnavi din penitenciare, pentru ca aceștia să poată beneficia de tratament adecvat acasă sau într-o instituție medicală civilă, scrie în nota informativă.

Proiectul, elaborat de Ministerul Justiției la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și cu ghidarea experților Consiliului Europei, face parte din programul "Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova". Programul este finanțat de Guvernul Norvegiei și vizează alinierea sistemului de justiție penală din țară la standardele și recomandările Consiliului Europei.

Regulamentul propus urmărește simplificarea și accelerarea procedurilor de eliberare a deținuților grav bolnavi, reducând numărul comisiilor medicale implicate în acest proces. Astfel, o singură comisie, Consiliul Medical Consultativ al spitalului penitenciar, va fi responsabilă de evaluarea stării de sănătate a deținuților și de înaintarea demersurilor pentru eliberarea acestora.

În contextul monitorizării executării cauzei Cosovan vs. Republica Moldova, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a subliniat necesitatea asigurării eliberării „umanitare” a persoanelor grav bolnave aflate în arest preventiv. Datele statistice arată că, în perioada 2017-2023, un număr semnificativ de deținuți grav bolnavi au decedat înainte de a fi luată o decizie privind eliberarea lor.


Noul regulament vizează și actualizarea Listei bolilor care împiedică aflarea persoanelor în detenție, conform Clasificatorului internațional al maladiilor aplicat în Republica Moldova. Astfel, cercul deținuților eligibili pentru eliberare pe motive de sănătate va fi extins.

În procesul de avizare și consultare publică, Ministerul Justiției a primit propuneri și obiecții de la diverse instituții, inclusiv Procuratura Generală, Avocatul Poporului și organizații non-guvernamentale. Proiectul va continua să fie supus dezbaterilor publice înainte de a fi aprobat și implementat.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a subliniat importanța acestui proiect pentru asigurarea respectării drepturilor omului în sistemul penitenciar și necesitatea implementării rapide a noilor prevederi pentru a preveni decesul deținuților grav bolnavi aflați în așteptarea deciziilor judiciare.

2
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?