Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Deputat PAS: În condițiile majorării prețurilor, trebuie să majorăm salariile

29 sep. 2023,, 07:29   Societate
3590 2

Majorările de salarii și plățile unice anunțate de Guvern în cadrul programului „Spor pentru Moldova” au menirea să-i ajute pe cetățeni să facă față prețurilor și tarifelor mari.

O spune deputatul PAS, Ina Coșeru, care anunță că de ajutor din partea statului vor beneficia peste 170 de mii de cetățeni din diverse categorii profesionale. De cealaltă parte, deputatul Vasile Bolea, acuză guvernarea de populism și califică ajutoarele anunțate de Guvern drept pomeni electorale, notează IPN.

Potrivit pachetului de măsuri salariale „Spor pentru Moldova”, de suport din partea statului vor beneficia mai multe categorii profesionale. Astfel, cadrele didactice și științifice din toate instituțiile de învățămînt vor primi o plată unică în valoare de 5 mii de lei, iar peste 35 de mii de cadre non-didactice vor beneficia de 3 mii de lei. O plată unică în valoare de 5000 de lei va fi oferită la peste 10 mii de angajați ai MAI - polițiști și carabinieri. De asemenea, salariile medicilor, asistenților medicali și infirmierelor vor crește cu 15%.


„E vorba de rectificările bugetare despre care am anunțat anterior. Săptămîna viitoare Guvernul va prezenta în Parlament acest proiect pentru a fi aprobat în prima lectură. E vorba de ajutoare pentru cetățenii Republicii Moldova. Suma totală a programului este 1,3 miliarde de lei. Banii vor fi distribuiți diferitor categorii de populație. E vorba de 170 de mii de cetățeni care vor beneficia de acest suport. Măsura este una justificată pentru că anul trecut am vorbit de inflația cauzată de războiul din Ucraina, o inflație de 34%. Înțelegem că în condițiile majorării prețurilor și tarifelor trebuie să majorăm și salariile. În acest an situația este diferită, inflația e de 10%, de aceea majorăm salariile diferitor categorii de populație. Pentru toți angajații din sistemul medical salariile vor fi majorate cu 15%”, a spus deputatul PAS, Ina Coșeru, în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Deputatul Vasile Bolea îi întreabă pe reprezentanții guvernării de ce ajutoarele din partea statului coincid cu campania electorală pentru alegerile locale generale? Potrivit parlamentarului, guvernarea ar încerca prin ajutoare electorale să obțină simpatia oamenilor în preajma scrutinului local din 5 noiembrie.

„După ce guvernarea a anunțat că peste cetățeni va cădea această ploaie de bani, cetățenii din diaspora deja și-au luat bilet și vin acasă. Dar dacă lăsăm ironia, salariile sînt majorate doar pentru medici cu 15%. Acum și-au amintit de medici? Această majorare de 15% va fi doar pînă la sfîrșitul acestui an. E vorba de rectificarea bugetară operată acum, în octombrie, iar oamenii vor primi banii din noiembrie. E o strategie gîndită ca oamenii să primească banii exact înaintea alegerilor locale. Dar ce au făcut guvernanții pînă acum? Ce înseamnă aceste pomeni electorale destinate profesorilor și polițiștilor? Acum și-au amintit de ei? Cu o plată unică de 5 mii de lei?”, s-a întrebat deputatul Vasile Bolea.

Potrivit premierului Dorin Recean, în cadrul programului „Spor pentru Moldova” 352 milioane de lei vor fi alocate și pentru acoperirea cheltuielilor pentru energia electrică și căldură, suportate de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

5
1
0
1
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?