X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Denis Roșca: "Dacă vorbim de savanți, Moldova este percepută în exterior ca o țară cu minți luminate"

30 iun. 13:53   Societate
3768 0

Economist de profesie, dar pasionat de istorie și cultură, Denis Roșca a ajuns să scoată de sub tipar cîteva cărți, care aduc în prim-plan numele moldovenilor, cunoscuți lumii întregi pentru aportul lor în diverse domenii, notează Noi.md.

"Moldova, pe plan internațional în domeniul științific nu este considerată ca o țară nepregătită. Noi aici credem că sîntem percepuți ca avînd o specializare slabă, însă nu există așa ceva pe plan internațional. Să vă dau un exemplu: în anul 1949, cînd a fost delegația din Uniunea Sovietică la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, din partea URSS au fost delegate 4 persoane, oameni de vază, de știință și între cei patru doi erau moldoveni.

În prezent, avem 4 profesori la Harvard, născuți în Chișinău. Amintim aici numele Lilianei Bordeianu.

Să luăm alt caz: în Moldova, a fost creată, în bază de patentă, substanța, care regenerează rădăcinile dinților imaturi la copii. Medicul Dorin Istrati a creat această substanță. Și ce credeți: în Moldova nu au fost găsite fonduri și programe ca tot acest proces să fie dezvoltat la nivel industrial. Doar ne dăm seama că aceasta este o necesitate pentru miliarde de oameni de pe glob.

Noi stăm foarte bine la capitolul a inventa, a soluționa, dar la capitolul a produce și a vinde mai e nevoie să învățăm. Moldova este o sursă de minți luminate, dar noi, nu știu de ce, nu vrem să valorificăm aici, acasă, aceste minți", a menționat Denis Roșca într-un interviu recent pentru Noi.md.


El a mai adăugat faptul că invențiile moldovenilor ajută miliarde de oameni din întreaga lume.

"Dacă ne referim nemijlocit la invențiile în medicină, aici sînt multe. De exemplu, sistemul de dezinfectare utilizat pe plan unional contra tuberculozei se numea Sreda Finn 2, adică Mediul Finn 2. Or, Finn este numele de familie al omului, născut în Chișinău. Emanuil Finn a inventat această substanță și, respectiv, a fost testat prima dată la spitalul din Vorniceni.

Primul observator cu spectroheliograf, care urmărește stelele din Europa Orientală este Nicolae Donici – numele căruia era un brand în astronomie, era membru de onoare al Academiei din Paris, a fost invitat în mai multe expediții pentru a urmări eclipsele de lună în mai multe regiuni ale lumii. Așadar, are Moldova cu cine se mîndri".

Anterior, Denis Roșca a scris lucrarea «Cartea de Aur», care întrunește biografiile a 1800 de moldoveni renumiți pentru diferite merite, iar recent a terminat lucrul pentru cartea "100 de inventatori din Moldova".

13
3
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?