X 
Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Declarație: Cadrele didactice își perfecționează calificarea și pe proprie cheltuială

6 sep. 2023,, 13:14   Societate
7651 0

Elena Ceban, profesoară și psiholog, a împărtășit experiența sa personală cu privire la modul în care sînt organizate cursurile de perfecționare profesională pentru profesori în Moldova. Potrivit ei, unele cursuri trebuie să fie plătite de sine stătător din cauza lipsei de personal dispus să le predea, relatează Noi.md.

Despre aceasta, Ceban a relatat în cadrul emisiunii "Fără cravată".

"Dacă e să vorbim despre experiența mea, este nevoie de anumite instruiri de cel puțin doi ani pentru ca să acumulăm credite - unități de măsură a experienței noastre. Poate fi participarea la diferite cursuri, webinarii, cursuri de perfecționare profesională, care sînt suficiente pentru a trece pentru certificare, iar apoi dăm două lecții deschise și o activitate extracurriculară unde vine președintele comisiei și ne evaluează ca specialist. Există cursuri plătite și gratuite. Uneori trebuie să plătești. Cursul pe care l-am făcut eu timp de 2,5 luni a costat 700 de lei. Nu întotdeauna cursurile sînt gratuite, pentru că poate să nu fie personal pregătit să predea", a spus Ceban.

Elena Ceban a mai menționat că este mult mai ușor pentru profesorii cu 30 de ani de experiență de muncă în domeniul educațional să treacă procesul de certificare, dar acest lucru nu are impact asupra salariilor lor:

"Conform sistemului actual de tarifare pentru un profesor care are 20 de ani de experiență, nu contează cît timp activează. Singurul lucru este că se consideră că cei care au 30 de ani de vechime în muncă nu sînt obligați să treacă prin aceeași procedură ca și ceilalți profesori în timpul atestării, ei trebuie doar să urmeze cursuri de perfecționare profesională. Ei beneficiază de încredere, nu trebuie să susțină din nou teste".

10
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?