Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce în regiunile Moldovei, tarifele pentru distribuția gazelor naturale sînt diferite

22 feb. 12:00   Societate
2858 0

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA "Moldovagaz", a explicat de ce în regiunile din Moldova sînt tarife diferite pentru distribuția gazelor naturale către consumatori.

El a menționat că, conform Metodologiei tarifare actuale, pentru fiecare dintre cele 12 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale ale grupului „Moldovagaz” în calitate de persoane juridice independente, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aprobă tarife de distribuție pentru rețelele de înaltă, medie și joasă presiune (N.B. - la ultimă categorie sînt racordați toți consumatorii casnici (gospodării) și o parte a consumatorilor noncasnici).

Împreună cu prețul de achiziție, precum și tarifele de transport și furnizare, acestea reprezintă un element important al tarifului final, care la fel este aprobat de ANRE, fiind inclus în facturile de plată.

În mod tradițional, întreprinderea „Chișinău-gaz” are cel mai mic tarif de distribuție grație numărului maxim de consumatori, inclusiv cei industriali, pe unitatea convențională de lungime a rețelei de distribuție și echipamentele aferente de reglare a gazelor, comparativ cu alte regiuni ale țării. Ca urmare, volumul consumului de gaze naturale în capitală este de peste 139 mii metri cubi pe un kilometru de rețele, ceea ce este de 4 ori mai mult decît media pentru Republica Moldova, această fiind cca 33 mii de metri cubi pe un kilometru de rețea.

Totodată, pentru alte întreprinderi ale grupului „Moldovagaz” tariful efectiv de distribuție a fost și rămîne semnificativ mai mare, în comparație cu cel din capitală. Acest fenomen se datorează faptului că numărul de consumatori și volumele livrărilor de gaze sînt mult mai mici, în timp ce costurile de întreținere a rețelelor sînt identice pentru toate companiile. Spre comparație, în zona de deservire a „Cimișlia-gaz” volumul de consum este de 9,3 mii metri cubi pe un kilometru de rețea, ceea ce este de peste 15 ori mai puțin față de „Chișinău-gaz”.


Ajustarea tarifelor de distribuție a gazelor s-a datorat necesității actualizării costurilor de exploatare a rețelelor, scăderii volumului de consumul de gaze naturale pe bază anuală cu aproximativ 20% în toată țara, precum și altor factori. În plus, tarifele de distribuție aprobate de ANRE reprezintă unul dintre punctele de pornire pentru dezvoltarea în continuare a pieței de gaze din Republica Moldova.

După cum a menționat directorul "Moldovagaz” SA, ajustarea tarifelor de distribuție a gazelor s-a datorat necesității actualizării costurilor de exploatare a rețelelor, scăderii volumului de consumul de gaze naturale pe bază anuală cu aproximativ 20% în toată țara, precum și altor factori. În plus, tarifele de distribuție aprobate de ANRE reprezintă unul dintre punctele de pornire pentru dezvoltarea în continuare a pieței de gaze din Republica Moldova.

Grupul de companii „Moldovagaz” include întreprinderile de distribuție de gaze „Chișinău-gaz”, „Bălți-gaz”, „Ialoveni-gaz”, „Orhei-gaz”, „Ungheni-gaz”, „Cimișlia-gaz”, „Cahul-gaz”, „Gagauz-gaz”, „Taraclia-gaz”, „Stefan-Vodă gaz”, „Florești-gaz”, „Edineț-gaz”, deservind peste 820 mii de consumatori finali.

0
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?